У вівторок, 10 вересня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбувся круглий стіл з міжнародною участю «Про важливість освіти з паліативної допомоги в Україні». Подія зібрала керівників навчальних і лікувальних закладів, лікарів і науковців.

В дискусіях круглого столу взяли участь міжнародні експерти з паліативної допомоги зі США, Німеччини, Канади, які в онлайн режимі спілкувалися з медиками і науковцями Прикарпаття. Серед них були директор світового альянсу госпісної та паліативної допомоги Стівен Конор, виконавча директорка Європейської асоціації паліативної допомоги Юліє Лінг, професор Мальтійського госпіталю (місто Бонн) Петер Ніланд, а особисто до Івано-Франківська завітав керівник академії з паліативної допомоги при Йоганнес-Хоспіс (місто Мюнстер) Андреас Шталь.

Серед питань порядку денного були виклики часу до паліативної допомоги, проблемні питання навчання з паліативної допомоги в Україні, ознайомлення з системою освіти з паліативної допомоги в Німеччині, сучасна освіта з паліативної допомоги (базована на EDUPALL інноваціях в додипломній освіті та EAPC (White Paper on palliative care education), інтеграція курсу з паліативної допомоги в додипломний рівень медичної освіти (пілотний проект в Івано-Франківському національному медуніверситеті) тощо.

Учасники круглого столу наголошували на необхідності просвітницької роботи серед населення. «Дуже важливо, щоб поняття про паліативну допомогу було в широкого загалу, — говорить генеральна секретарка міжнародного благодійного фонду «Карітас Україна» Дзвінка Чайківська. — Людям треба розуміти, що паліатив — це частина життя, що кожна людина так чи інакше з цим зустрічається з близькими, рідними. І паліативна освіта важлива не тільки для лікарів, а важливо мати й медсестер, людей, які щодня доглядають за пацієнтами».

Міжнародні експерти наголошують на важливості навчання паліативної допомоги. «Коли ми починали розвиток паліативної допомоги в Німеччині, то мали теж багато труднощів, було дуже непросто, — розповідає Андреас Шталь. — Вам пощастило, що Івано-Франківський національний медичний університет навчає студентів знань, які вони зможуть використовувати у паліативній допомозі. Зараз Україна перебуває на стадії «піонерів» в паліативній допомозі, а Німеччина вже давно пройшла цю стадію. Але ми теж маємо чого навчитися в українських колег».

За словами першої проректорки ІФНМУ професорки Ганни Ерстенюк, Івано-Франківський національний медичний університет одним із перших в Україні створив наскрізну програму практичних навичок у паліативній медицині. Вона є затверджена центральним методичним кабінетом Міністерства охорони здоров’я України, введена в дію і працює з 2013 року. Крім того івано-франківські науковці є співавторами підручника з паліативної і хоспісної медицини разом із колегами з Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика.

Вже тривалий час ІФНМУ співпрацює з Йоганес-Хоспісом німецького міста Мюнстер. Делегація ІФНМУ відвідувала цей заклад та переймала досвід у європейських колег, а німецькі фахівці мали відкриті лекції в Івано-Франківську. «Всі лікарі у якомусь розрізі вивчають паліативну медицину, але цього є недостатньо, — переконана Ганна Ерстенюк. — Нині виклики, які стоять перед паліативною медициною, стосуються не тільки матеріального оснащення, а насамперед підготовки кадрів. Тому ми дякуємо нашим міжнародним партнерам за те, що вони дають можливість побувати в їхніх установах, які працюють з паліативними пацієнтами. Наше головне завдання — виховати нове покоління медиків, від медичної сестри до лікаря, які вмітимуть грамотно і кваліфіковано надавати паліативну допомогу».

Наразі серед найближчих запланованих заходів в ІФНМУ — мульдисциплінарний курс, який пройде вже у листопаді. Німецькі колеги навчатимуть викладачів університету.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
18
19
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma