Протягом п’яти днів, 28 вересня – 2 жовтня, вчені Івано-Франківського національного медичного університету мали змогу поділитись досвідом та набути нових знань на 29 щорічному конгресі Європейського респіраторного товариства, який відбувся в столиці Іспанії Мадриді.

Цього року конгрес зібрав понад 20 тисяч делегатів, котрі змогли відвідати більше 420 наукових сесій. Це були найновіші передові клінічні та наукові лекції, симпозіуми, доповіді та презентації. До цьогорічного заходу приєдналися провідні світові вчені респіраторної медицини, клініцисти, представники фармацевтичної, індустріальної галузі та міжнародної преси з усього світу.

Серед такої кількості пульмонологічної еліти свої здобутки в галузі представили і науковці кафедри фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб ІФНМУ. Вже традиційно наш виш у складі національної делегації від України представляв завідувач кафедри, професор Микола Островський. Доценти кафедри Олександр Варунків, Ірина Савеліхіна та студентка-гуртківець Ксенія Островська отримали грант «Оріон Корпорейшн» на участь в конгресі за наукову розробку «Side effects of inhaled budesonide through different types of inhalers».

Всього делегація ІФНМУ представила три доповіді, присвячені проблемам підбору до ставкових пристроїв, маркерам загострення ХОЗЛ та епідеміології саркоїдозу в західному регіоні Україні. На панельній сесії «Гранулематодні захворювання: патогенез, епідеміологія та клінічні проблеми» зацікавлення та схвальні відгуки європейських колег викликала робота Миколи Островського, Костянтина Швеця та Олександра Варунківа «Epidemiology of sarcoidosis in Western Ukraine».

Отриманий міжнародний досвід безумовно буде впроваджено в роботі кафедри, також він знайде практичне застосування задля покращення легеневого здоров’я мешканців Прикарпаття.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma