У середу, 9 жовтня, в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги завідувача кафедри українознавства і філософії Івано-Франківського національного медичного університету, професора, академіка Володимира Качкана «За престолом нації: Степан Пушик в орамленні доби».

До книги, присвяченої 75-річчю видатного письменника, вченого, громадсько-політичного діяча С.Пушика, увійшли найактуальніші статті, есеї, розвідки, діалоги та рецензії, що їх вибрано з газетно-журнальної періодики різних років. Уперше в літературно-науковий обіг введено більше 300 листів як Степана Пушика, так і різних адресантів з України та з поза її меж. Збагачує книгу обсяговий розділ документальних світлин.

«Мені здається, що ми ще чуємо відлуння його кроків вулицею Шевченка, чуємо його слово, — почала презентацію її модератор Ганна Карась. — Хоча сьогодні на цій вулиці уже височіє меморіальний бюст в обрамленні його зошитів і книг. І так весело Степан Григорович дивиться на свій улюблений Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Його місією було служіння українському слову, народу, рідній землі».

Книга про Степана Пушика — вже третя в серії праць Володимира Качкана про Шевченківських лауреатів Прикарпаття. Першою була книга про Ярему Гояна «Сповідь душі», другою — книга «Той, що бачить вічність», присвячена фотомитцю Василю Пилип'юку.

«Степан пішов від нас тілесно, але він є між нами такий великий, що пройде не одне десятиліття перш ніж ми осмислимо його велич, — говорить Володимир Качкан. — Я взявся за цю книгу, щоб показати, що є речі високі. У пам’яті має залишитися посутнє, а різні дрібниці, балачки мають відсіятися. Ми говоримо про величезне надбання, про літературний, мистецький, культурологічний огром, який залишив Степан».

Своїми думками і спогадами про Степана Пушика на презентації поділилися начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак, перший проректор ІФНМУ професор Ганна Ерстенюк, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, завідувач кафедри української літератури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор Степан Хороб.

Під час презентації неодноразово висловлювалась думка про необхідність ширшого вивчення творчого і наукового спадку Степана Пушика, дослідження і опублікування його архівів. Так, нині готують до видання щоденники науковця, а також ініціюють наукову конференцію, присвячену тематиці давнього Галича, над якою самовіддано працював Степан Пушик.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma