У середу, 23 жовтня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбулася зустріч студентів, котрі вчаться за програмою офіцерів запасу, з ветераном АТО, режисером Євгеном Степаненком.

За словами Євгена Степаненка, колись він дуже боявся медиків, як і багато людей. Та під час війни він працював у штабі мобільного шпиталю імені Пирогова, і зрозумів, наскільки це мужні люди. «Це люди неймовірної сили, навіть, коли їм теж непереливки, вони просто роблять свою справу, — говорить ветеран. — Для мене медики стали дуже рідними, зрозумілими і близькими людьми. Тому я хочу донести до студентів, що таке бути медиком на війні».

Євген Степаненко переконаний, що однією з найважливіших рис для війського медика є здатність приймати сміливі рішення. «У той час коли цивільний медик має час на рішення і чимало сучасного обладнання, військовий медик може потрапити в дуже скрутні обставини, — розповідає Степаненко. — Яскравим прикладом були медики 128 гірсько-піхотної бригади, які в лютому 2015 року в повному оточенні оперували поранених просто в бліндажах, використовуючі усі підручні інструменти. Коли фото цих умов показали парамедикам країн НАТО, вони заявили, що це просто неможливо».

Окремо на зустрічі говорилося про реабілітацію ветеранів АТО/ООС. «Як би далеко не були бойові дії, і як би ви не хотіли уникнути війни, вам як медикам все одно доведеться стикатися з травмованими, зокрема на війні, – звернувся до студентів Євген Степаненко. – Дуже важливо розуміти, як з нами потрібно працювати. Усі бояться нас, а потрібен просто правильний психологічний підхід».

Аби привернути увагу суспільства до психологічних проблем учасників бойових дій, нещодавно Євген Степаненко поставив виставу «Голоси», в якій грають самі ж ветерани війни на Донбасі. «Ця вистава про те, аби зрозуміти ветеранів. Як вони думають і як живуть. Це про еволюцію свідомості людини на війні. Спроба зрозуміти хто ми і що ми там робимо», — каже режисер. Нещодавно в Івано-Франківську на сцені обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка відбулась прем’єра цієї драми.

Зустріч відбулася в лекційній аудиторії кафедри медицини катастроф та військової медицини. Як зазначив доцент кафедри, полковник медичної служби запасу Любомир Паращук, майбутнім військовим медикам дуже потрібно спілкуватися з ветеранами російсько-української війни, щоб переймати досвід і усвідомлювати, що їх може чекати під час професійної діяльності. Тому така зустріч є особливо важливою.

Наразі медчиний університет та продюсери вистави «Голоси» працюють над тим, аби в Івано-Франківську відбувся ще один її показ — для студентів-медиків. Тож слідкйте за анонсами!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma