Днями в рамках Всесвітнього дня перезапуску серця «Restart a heart day» студенти і викладачі Івано-Франківського національного медичного університету навчали франківців проводити серцево-легеневу реанімацію.

Кожна людина може врятувати комусь життя, переконані активісти. Для цього лише потрібно вивчити основи першої невідкладної допомоги. Людське серце можна запустити в три прості кроки. Перш за все, слід перевірити серцебиття, одразу закликати на допомогу кваліфікованих спеціалістів і почати компресію грудної клітки до прибуття фахівців. Саме третього кроку навчали іванофранківців студенти й викладачі ІФНМУ.

Асистент кафедри фармакології Марія Біллєр-Катрич наголошує – щоб врятувати людину, діяти треба якнайшвидше. «Швидка все одно буде їхати ще 5-10 хвилин. А ці хвилини дуже важливі, і можуть комусь коштувати життя, — говорить вона. — Саме за рахунок компресії ми запускаємо кровообіг, примушуємо кров рухатися і віддавати кисень».

Під час акції активісти ІФНМУ провели заняття з кожним бажаючим на Вічевому майдані. Cеред учасників були й другокурсники студенти іноземці, що, як зазначають організатори, неабияк привертає увагу до події містян. Втім, найголовніше те, що іноземні студенти теж вчаться фахово надавати першу медичну допомогу, і вже неодноразово вміло це робили.

Окрім акції у середмісті, група викладачів разом зі студентами побувала також у початковій школі «Пасічнянська», де провели навчання для батьків та працівників закладу. Зокема, навчали як надавати першу медичну допомогу при свідомому та несвідомому станах, як виконувати серцево-легеневу реанімацію. «Ці знання можуть згодитися в будь-якій ситуації, — зазначає інструктор Марія Біллєр-Катрич. — І дуже важлива роль свідка події, бо поки приїде швидка, він може почати надавати допомогу…».

За організацію та проведення на високому рівні цих занять ректорат університету отримав подяки від керівництва франківських закладів дошкільної освіти.

До слова, Марія Біллєр-Катрич і студенти ІФНМУ також є інструкторами Всеукраїнської Ради реанімації. «В нашому місті поки що немає сертифікованих курсів Всеукраїнської Ради реанімації, тому невдовзі плануємо започаткувати ці курси на базі ІФНМУ», — говорить викладачка. Початок планується вже на листопад. На цей сертифікований курс можна буде зареєструватися вже найближчим часом, тож стежте за анонсами.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma