24-25 жовтня вшосте на базі ІФНМУ відбулася міжнародна науково-практична конференція, присвячена пам’яті ректора університету, академіка Георгія Бабенка. На базі навчально-рекреаційного комплексу ІФНМУ «Арніка», що у Яремче, близько сотні фахівців з усієї України обговорювали питання макро-та мікроелементів, презентували свої дослідження.

«Справедливий чоловік, інтелігент з тонким почуттям гумору. Нас, його учнів та колег збагачувала кожна бесіда із ним...», - таким пригадували агакадеміка Бабенка його послідовники, ветерани вишу. Організаторка конференції, перший проректор ІФНМУ, професор Ганна Ерстенюк запропонувала присутнім історичний екскурс, в якому йшлося про велику наукову роботу, фундаментальну основу для кількох поколінь науковців, яким поталанило вчитися у Бабенка.

«До Георгія Авксентійовича наш інститут був не надто відомий, проте після створення кафедри біохімії ми стали відомі на весь світ», - зазначив професор ІФНМУ Василь Ткач. - Мабуть, немає спеціальності, де б не вивчалися мікроелементи і все це впроваджували завдяки Бабенкові. Хтозна чи реалізували б себе наші провідні лікарі та науковці, якби не його поштовх. Я теж вдячний долі, що є учнем цього великого вченого...».

Під керівництвом Георгія Бабенка свою кандидатську дисертацію захистив професор ІФНМУ Володимир Боцюрко, який і нині впроваджує у практику ідеї свого наставника. Каже, що вчений мав таку глибину думки та наукового прогнозу, що міг на кілька десятиліть передбачити життєздатність наукової ідеї. «Одного разу він запросив мене в гості додому й каже: «Я пропоную вам взятися за вивчення однієї чудодійної рослини, яка принесе для людства велику користь...» Йшлося про топінамбур. Згодом ми навіть отримали свідоцтво на винахід препарату «Біфтоп», - розповів Володимир Боцюрко.

Професор ІФНМУ Анатолій Клименко згадував, що Бабенко вивчав топографію мікроелементів у центральний нервовій системі, першим у світі розробив метод електродіалізу, методику балансових досліджень тощо.
До слова, вранці 25 жовтня учасники конференції та ветерани університету навідалися до будинку по вулиці Шпитальній, 7 в центрі Івано-Франківська, де 40 років жив Георгій Бабенко. До його меморіальної дошки поклали квіти.

«Україна - це частина світу, де концентрація наукового потенціалу достатньо висока», - зазначив у своїй вітальній скайп-доповіді один із учнів і послідовників біохіміка Бабенка Анатолій Скальний. Голова Всеросійського товариства медичної елементології, гендиректор Інституту Мікроелементів ЮНЕСКО запросив українських науковців до співпраці і коротко розповів про свої наукові пошуки, дослідження, проєкти. До слова, Скальний розвиває мікроелементологію не лише в Росії, але й втілює чимало спільних проєктів разом з науковцями з усього світу. Приміром, одна з його лабораторій працює у Саудівській Аравії, де протягом одного дня приймають понад сотню хворих…

Голова Асоціації мікроелементологів України, перший заступник директора Українського НДІ медицини транспорту МОЗ України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор Леонід Шафран акцентував на тому, що батьківщиною мікроелементології в Україні є Франківщина, проте осередки Асоціації добре працюють у Києві, Дніпрі та Одесі. «Сьогодні йдеться також про позицію медичної біоелементології і її необхідно всіляко підтримувати, - зазначив у своїй доповіді Шафран. - Це дуже перспективна платформа, до якої нам, українським науковцям, слід звертатися...». Для присутніх вчений прочитав лекцію «Роль металів у взаємодії та кооперації клітин».

На конференції йшлося також про мікро- та макроелементний статус живих організмів при різних токсичних впливах, про екологічну небезпеку, воду як джерело макро-та мікроелементів, інше. Також під час події працювала Школа мікроелементології та Школа лабораторної діагностики, про що детальніше розповімо у наступних публікаціях.

Зауважимо, що цьогоріч в рамках конференції «Бабенківські читання» в університеті презентували новий потужний прилад, що працюватиме в Центрі біоелементології ІФНМУ: атомно абсорбційний спектрофотометр для визначення макро-та мікроелементів у біологічних субстратах. За словами науковців, відтепер йтиметься не лише про якісно нові дослідження, але й про суттєве покращення діагностики та лікування пацієнтів на Прикарпатті. Згодом в окремій публікації розповімо детальніше про його потужності та функціональність.

Довідково: Упродовж 25 років Георгій Бабенко очолював Станіславський державний медичний інститут і понад 43 роки – кафедру біохімії. Сьогодні його ім’я є знаковим для всієї східноєвропейської медицини.

Перші «Бабенківські читання» були проведені в ІФНМУ у 2009 році.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
18
19
21
22
25
26
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma