До Дня української писемності і мови в читальному залі бібліотеки Івано-Франківського національного медичного університету 7 листопада відбулась зустріч студентів медичного коледжу з завідувачем кафедри українознавства і філософії, професором, академіком Володимиром Качканом.

«Мова — безсмертна душа нації», — таку назву носила ця подія. І почалась вона з декламування студентами поетичних рядків, присвячених українській мові.

Тему продовжив Володимир Качкан. «Плекаймо мову, тішмося нею, читаймо справжню українську книжку, де образи, рядки, абзаци, сторінки викликають асоціації, фантазії, — звернувся академік до студентської молоді. — Без мови людина втрачає свою сутність, натомість мова дає можливість показати себе серед своїх друзів, одноверсників. Любімо свою мову!».

Володимир Качкан розповів презентував студентам свою крайню книгу — «За престолом нації: Степан Пушик в орамленні доби». До книги, присвяченої 75-річчю видатного письменника, вченого, громадсько-політичного діяча Степана Пушика, увійшли найактуальніші статті, есеї, розвідки, діалоги та рецензії, що їх вибрано з газетно-журнальної періодики різних років. Уперше в літературно-науковий обіг введено більше 300 листів як Степана Пушика, так і різних адресантів з України та з поза її меж. Збагачує книгу обсяговий розділ документальних світлин.

Студенти розпитували Володимира Качкана про те, що надихає його до творчості, коли йому краще пишеться, чи пам’ятає свої перші поетичні рядки. На запитання, чи обрав би він інший фах, якби була така можливість, письменник однозначно заперечив.

Наприкінці Володимир Качкан розповів про книги, над якими зараз працює. Так, у розпалі праця над книгою до 75-річчя Івано-Франківського національного медичного університету. «Це буде людинознавча книга про людей, які нині творять історію університету, тримають на своїх плечах науку, навчальний процес, роблять світові відкриття», — говорить Качкан. Крім того, до друку готується четвертий том колективної монографії «Українознавство в персоналіях в системі вищої медичної освіти України», а також третій том книжкового серіалу «Одкровення» (есеї, нариси про видатних вчених і митців сучасності).

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
19
20
21
26
27
28
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma