25 грудня, Івано-Франківськ заполонили справжні звуки Карпатських гір. На один день обласний центр перетворився на столицю гуцульської культури. Майже 150 трембітарів взяли участь у встановленні рекорду України з наймасовішої гри на трембітах. Грали на українських національних духові інструментах й студенти-іноземці ІФНМУ.

Серед них була студентка 6-го курсу з Азербайджану Айдан Мамедова. Дівчина за 6 років проживання та навчання в Івано-Франківську часто приймала участь у різноманітних українських традиційних святкуваннях. Тому, коли їй запропонували освоїти гуцульський народний інструмент та взяти участь у такому дійстві, вона не вагалась.

«Спочатку ми думали, що просто будемо співати українські колядки, – розповідає Айдан. – Однак, потім вияснилось, що ми будемо приймати участь у встановленні рекорду. Це було незвично, але дуже цікаво. Ми освоювали інструменти та вчилися на них грати»

Студентка каже, їй довірили не цілу трембіту, а  карпатський ріг. І перед виступом всіх учасників навчали як вправлятися з інструментами, та проводили спільні репетиції. Окрім неї, участь у дійстві приймали 8 студентів ІФНМУ з Нігерії та Індії, які вперше долучились до такого дійства.

Айдан розповіла, що після масової гри на гуцульських інструментів, їхній оркестр рушив вулицями міста. Звуки трембіт можна було почути біля Драмтеатру, Меморіального скверу, Промриладу, Вічевого майдану та Бастіону. Після чого трембітарі повернулися у Палац Потоцьких.

Ініціатором рекорду з наймасовішого трембітання є музикант Мишко Адамчак з гурту «Кораллі», а дійство організували в палаці Потоцьких. Для рекорду збирали трембітарів з їхніми інструментами з усієї країни. У трембітанні взяли участь гуцули, пластуни, актори, музиканти, представники влади. Окрім студентів того дня також трембітали асистент кафедри інфекційних хворіб та епідеміології Андрій Процик і випускник ІФНМУ Тарас Скринник. 

Усі учасники дійства стали в коло та тричі одночасно подули у свої трембіти. Опісля представниця Книги рекордів України підсумувала, що разом звучали 146 трембіт і карпатських рогів.

Окрім цього, майбутні лікарі спеціально для цього дійства вивчили українську колядку та вірші, які потім виконали перед глядачами та учасниками дійства. До цього вони готувались не менш скрупульозно, ніж до участі у трембітанні.

«Дехто з нас, тільки недавно потрапив в університет й українські традиції для них в новинку. Тим не менш, такий досвід просто неймовірний. Це суміш святкового настрою, цікавості, нових вражень та культурного єднання. Ми співали українську колядку «Небо і Земля», декламували вірші та завершили все виконанням всім відомої «Jingle bells», – стверджує Айдан Мамедова.

Різдво для Айдан, це особливе свято. Попри те, що у її рідному Азербайджані його не відзначають. Однак, за час прожитий в Україні, вона звикла до наших звичаїв і навчилась його святкувати. 

А вже у новому, 2020 році, студенти-трембітарі готуються взяти участь у вертепі, та колядувати упродовж різдвяних свят.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
4
5
6
7
8
9
10
14
15
18
19
20
22
23
24
25
27
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma