Днями в Івано-Франківську в обласній клінічній лікарні бригада хірургів під керівництвом професора кафедри хірургії№2 та кардіохірургії Івано-Франківського національного медичного університету Володимира Пилипчука вперше провела унікальну операцію на підшлунковій залозі — лапароскопічно асистовану центральну резекцію підшлункової залози з приводу об‘ємного утвору.

До складу операційної бригади також увійшли доцент кафедри Володимир Галюк та працівники хірургічного відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, лікарі Назар Омельчук, Володимир Шкварчук, Володимир Протас, операційна медсестра Любов Бойчук.

20200103hirurgia

«Раніше ми вже впровадили різні лапараскопічні операції на підшлунковій залозі, а ця була практично останньою, яку ми ще не освоїли. До цього часу в Україні її робили лише в Києві і Харкові, — розповідає професор Пилипчук. —Якщо говорити простою мовою, то ми забрали центральну частину підшлункової залози. Це доволі складна операція, частина її проводилась лапароскопічно, а частина відкрито. На десятий день після операції пацієнтка була виписана в задовільному стані, пізніше контрольне УЗД-обстеження не показало жодних проблем. Тож все відбулося успішно та без ускладнень».

Нагадаємо, у 2017 році бригада хірургів під керівництвом професора Володимира Пилипчука вперше в західній Україні провела лапароскопічну резекцію підшлункової залози по причині пухлини тіла підшлункової залози, а минулого року — лапароскопічні цистоентеростомії.

Таким чином, сьогодні в обласній клінічній лікарні працівники кафедри хірургії№2 та кардіохірургії та лікарі хірургічного відділення спільно виконують весь спектр оперативних втручань на підшлунковій залозі при хронічних та гострих панкреатитах, об’ємних утвореннях підшлункової залози (панкреатодуоденальні резекції, операції Фрея, Бегера, дистальні резекції підшлункової залози в тому числі лапароскопічні, відкриті та лапароскопічні операції при кистах підшлункової залози).

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma