У Шевченківські дні в Івано-Франківському національному медичному університеті традиційно вшановують пам’ять Кобзаря. У середу, 11 березня, в концертній залі обласної філармонії імені Ірини Маланюк відбудеться літературно-музична композиція «Я їх любив...». Студенти-медики зворушливо розповіли про жінок у житті Тараса Шевченка.

Від Оксани Коваленко, першого юнацького захоплення поета, до знатних дам Санкт-Петербурзької аристократії — в житті великого Кобзаря було багато муз. Вони залишили помітний слід у творчості митця.

Тараса Шевченка у постановці зіграв студент шостого курсу Андрій Мондрик. Хлопець каже, що така роль є великою відповідальністю. «Я знайомий з творчістю Шевченка з дитинства, мені подобаються його вірші, та все одно було непросто емоційно на сцені передати його образ, — розповідає актор. — Ми працювали над постановкою близько двох тижнів. В житті Шевченка було багато жінок, і ми намагалися відобразити кожні з цих стосунків по-іншому. У процесі підготовки ми дізналися багато цікавого і для себе особисто».

Окрім романтичної сторони стосунків студенти передали і їх трагізм, адже із жодною зі своїх коханих Шевченко так і не зміг створити сім’ю, хоча неодноразово намагався. Часто йому пригадували кріпацьке походження або ж «скандальну» репутацію неугодного царському режимові поета.

До студентів на сцені приєдналася також народна аматорська чоловіча хорова капела «Сурма» ІФНМУ, яка виконала відомі у всьому світі музичні твори на поезію Кобзаря. Під час виконання «Заповіту» зал піднявся на ноги, дехто не стримував сліз...

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma