З початку введення  карантину ось уже третій тиждень студенти українських вишів вчаться дистанційно. Дещо про особливості  самоізолюяції, онлайн навчання та як зупинити коронавірус – від іноземних студентів-медиків …

 В Івано-Франківському національному медичному університеті навчається 450 майбутніх лікарів, які приїхали освоювати професію з інших країн.  Всі вони з нетерпінням очікують на завершення обмежувальних заходів, оскільки для більшості з них карантин проходить виключно в гуртожитку. Там іноземні студенти вчаться, організовують своє дозвілля, для багатьох їхні кімнати перетворилися на творчі експериментальні лабораторії.

Доволі суворих рамок карантину дотримується  Бома Дасо. Студент 5 курсу з Нігерії стверджує, що без крайньої необхідності намагається не покидати кімнату університетського гуртожитку. Хлопець двічі на тиждень виходить за продуктами,  ретельно стежить за гігієною та чистотою своєї домівки. «Готуюся до онлайн-іспитів, дізнаюся щось цікаве з різних освітніх платформ, а дивитись фільми – це не для мене», –  каже Бома.  Вільний час хлопець  присвячує грі на гітарі, спілкується з рідними та друзями. «Сподіваємося, що ця глобальна проблема буде невдовзі вирішена, втім, люди не повинні нехтувати умовами карантину, бо інакше вірус не зупинити…», – говорить майбутній медик.

В силі людей переконаний й Раян Хамадех із Сирії. Він стверджує,  що чимало франківців нехтують правилами безпеки, поводяться безвідповідально, не сприймають загрозу і це збільшує статистику інфікованих.  «Це дуже серйозна ситуація. Думаю, люди  недооцінюють  небезпеку, що можуть інфікуватися самі та передати вірус далі», –  вважає студент.  А відволікати себе від цієї проблеми хлопець взявся навчанням. Це його останній курс і попереду  Крок, до якого він скрупульозно готується. «Крок  для мене є пріоритетом, адже від його результату  залежатимуть всі мої роки навчання, –  каже Раян. –  Я кожного дня складаю онлайн-іспити, але маю хвилювання, адже часто виникають складнощі через те, що не завжди є змога порадитися з викладачами».  Свій вільний від навчання час хлопець присвячує читанню художньої літератури, спілкування з близькими та кулінарії.

Третьокурсниця  медфакультету і локальна координаторка студентів-іноземців від організації EMSA Ґама Чітабо теж багато читає. Днями завершила читання «7 звичок надзвичайно ефективних людей» Стівена Кові. Каже, це хороший час для саморозвитку.  «Гнучкий графік дозволяє планувати день у власному темпі і це чудово», –  розповідає Ґама. –  Є можливість займатися  фізичними вправами, вивчати мови і навіть більше часу для сну». Разом з іншими студентами з організації EMSA дівчина робить багато публікацій у соцмережах щодо різних проблем, пов’язаних зі здоров’ям, про важливість гігієни та дотримання заходів карантину задля власного здоров’я та безпеки медичних працівників на передовій. «Ми дуже радіємо, коли нашими публікаціями діляться у соцмережах. Обізнаність та поінформованість є важливою складовою подолання недуги», – каже Ґама.

Студенти-іноземці розуміють, що карантин – це не канікули, а час роботи на собою, новими  навичками і вміннями. Кажуть, головне  кожному  усвідомити, що від нього може залежати чиєсь життя, і не варто нехтувати правилами гігієни та самоізоляції.

За інформацією деканату підготовки іноземних громадян, через кілька днів будуть перші результати онлайн-тестування і, відповідно, перші висновки щодо ефективності дистанційного навчання. На разі  питань чимало. І не тільки в студентів.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
22
25
27
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma