Днями під час оперативної наради у міського голови керівниця управління охорони здоров’я Марія Бойко заявила, що у співпраці із Івано-Франківським національним медичним університетом розроблено протоколи лікування тяжкої коронавірусної інфекції, якими вже користуються як місцеві медики так і лікарі нашої області.

Про розробку і впровадження цих рекомендацій виданню WestNews розповів завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ІФНМУ професор Іван Тітов. Напрацювання фахівців ІФНМУ не лише збігаються з останніми наказами МОЗ, затвердженими, до слова, кількома тижнями пізніше, а є більш деталізованими і охоплюють усі аспекти інтенсивної терапії цієї вкрай тяжкої категорії хворих.

«Людство зіткнулося з проблемою світового планетарного масштабу, — говорить професор Тітов. — Головна визначальна небезпека цієї проблеми полягає в тому, що ця інфекція надзвичайно вірулентна (заразна), надзвичайно легко і просто передається, а це означає, що масово за короткий проміжок часу хворіє велика кількість людей. І саме масовість є проблемною для системи охорони здоров’я. Висока контагіозність і широка розповсюджуваність коронавірусної інфекції є визначальною відмінністю від інших подібних інфекцій – сезонного грипу чи інших».

Коронавірус, передусім, уражає саме дихальну систему, а вона є системою життєзабезпечення організму. На жаль, лікувальні заклади більшості країн не готові до багатолюдного, різкого поступлення великої кількості хворих одночасно, які вимагатимуть негайного лікування. Бракує сил, засобів, медичного устаткування, ресурсів.

У людини збудник заселяється в дихальні шляхи, швидко розповсюджується инми і викликає запальний процес, який ми називаємо вірусною пневмонією. Існують різні види пневмоній: бактеріальні, вірусні, аспіраційні тощо. Але пневмонію, яка викликана бактеріями вилікувати значно легше, адже в нашому арсеналі є антибіотики, які знищують збудника і призводять до одужання. Підступність вірусних пневмоній при COVID-19 полягає в тому, що на сьогодні відсутній противірусний препарат, який би нейтралізував вірус.

Відстежуючи інформаційний простір, передусім, повідомлення з Китаю, лікарі дуже швидко усвідомили, що це буде глобальною проблемою. «Наша кафедра, її співробітники, які багато років займаються питаннями респіраторної підтримки, тобто, питаннями штучної вентиляції легень, іншими методами респіраторної підтримки, відразу почали детально відстежувати всі медичні публікації, які є на цю тему і вивчати, які підходи, методи лікування застосовують у своїй клінічній практиці ті лікарі, які вже мали таких пацієнтів. Так сформувалося якесь уявлення про те, що робиться в світі, — продовжує Іван Тітов. — Але в один момент нам стало зрозуміло, що всі ті підходи треба адаптувати до наших українських реалій, і до тих можливостей, які є в Україні, а не просто нафантазувати щось таке, що буде гарно виглядати на папері, але на практиці не може бути використано через недоступність».

Вже 23 березня науковці передали перший варіант своїх напрацювань, так званий інформаційний лист «Практичні аспекти інтенсивної терапії хворих на тяжку корона вірусну інфекцію: українські реалії» до Управління охорони здоров’я ОДА для того, щоб якомога швидше почати ознайомлювати перш за все тих лікарів, які надають допомогу хворим в стаціонарних умовах, тим підходам, які на сьогодні є в Україні, реальні і доступні. Через 2 дні команда вчених отримала ще додаткову інформацію про дієвість ще кількох схем лікування з досвіду китайських колег, і 25 березня доповнила цей інформаційний лист новою інформацією і повторно розіслали лікарям-реаніматологам області. Паралельно науковці утворили такий веб-простір для всіх лікарів-анестезіологів області для того, щоб всі колеги швидко могли між собою спілкуватися, консультуватися, пересилати рентгенограми, результати аналізів для можливості провести онлайн-консиліум, щоби обмінюватися досвідом, пропонувати рішення в кожній конкретній ситуації.

«Тобто, з 25 числа цей своєрідний локальний протокол почав діяти, — розповідає професор Тітов. — Підштовхнуло до створення цього протоколу ще низка міністерських наказів, які відміняли один одного, хоча великих відмінностей між ними не було. Останній наказ, кілька днів тому затверджений новим міністром, і наші рекомендації ідуть у повній відповідності до цього наказу. Тобто, ключові позиції рекомендованого нами лікування, які ми запропонували ще в березні, повністю відповідають тому, що передбачено в наказі. Чомусь, правда, він вийшов з великим запізненням. Цей інформаційний лист написаний лаконічно, доступно і легко сприймається. Ми в ньому чітко вказали назви усіх необхідних препаратів, щоби лікарі могли, не гаючи часу, швидко розпочати користуватися запропонованими схемами лікування».

За словами Івана Тітова, на сьогодні немає достеменно перевіреного, достеменно дослідженого, достеменно затвердженого плану лікування. Є лише клінічні напрацювання, клінічний досвід отриманий на тих хворих, яких лікували, яких вилікували, яких, на жаль, втратили. Так от, цей досвід, за яким група наших лікарів полетіла в Італію, оприлюднений, на основі нього зроблені рекомендації.

Розповів Іван Тітов і про проблему забезпечення апаратами штучної вентиляції легень. За його словами, нині існує небезпека «пожежного» способу закупівлі таких апаратів, бо зараз на ринок викинули багато непотребу. Те, що роками лежало на складах нікому не потрібне, зараз буде продано. Зараз хапають все без розбору, аби лиш це був апарат ШВЛ. А що далі? Сервіс, технічний супровід, запчастини.

«Наша кафедра спрацювала на значне випередження, — розповідає професор. — Два роки тому керівництво нашого університету мало зустріч із керівниками Київського заводу Ютас, який виготовляє сучасні дихальна апарати Ювент, Ювент-М, Ювент-Т. Вони попросили університет взяти їхнє новітнє обладнання на клінічну апробацію, після якої дати рекомендації по їх удосконаленню. Наша кафедра взяла дихальний апарат і монітор пацієнта. І ми дали цілий ряд побажань розробникам – що ще треба удосконалити. І вони швидко удосконалили. І ми побачили, що наш вітчизняний апарат «Uvent-М» або «Uvent-T» нічим не поступається технічними можливостями швейцарським апаратам серії «Hamilton». Так, «Hamilton» – це круто! Але те, що може «Hamilton», може український «Uvent»! До того ж, ціна. Якщо «Hamilton» – це від 1,5 мільйона і далі, то український «Uvent» – це 600 тисяч».

До слова, в ці непрості часи ІФНМУ закупив отакий «Uvent» для потреб реанімації центральної міської лікарні №1. Він виїхав з Києва і днями вже буде в лікарні і працюватиме для тих хворих, які там зараз лікуються.

Повну версію інтерв’ю читайте за цим посиланням.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
19
20
21
26
27
28
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma