У п’ятицю, 10 квітня, на базі міської клінічної лікарні запрацював новий дихальний апарат вітчизняного виробництва. Обладнання закупили за кошти медуніверситету для боротьби з коронавірусом. Фахівці ІФНМУ закликають усіх благодійників при купівлі апаратів ШВЛ звертати увагу на їх характеристики, виробника та інвестувати у високоякісну апаратуру.

«Головне наше завдання – захистити і зберегти наших людей. Придбання дихального апарату є для нас справою честі та вимогою часу. Крім того, ми показуємо приклад співпраці з практичною охороною здоров’я, яка є вкрай важливою для нас як освітнього медичного закладу», – говорить ректор ІФНМУ Микола Рожко.

Закупівля апарату ШВЛ, який університет передав у користування міській клінічній лікарні №1 є необхідністю у боротьбі з пандемією задля порятунку людських життів. На цьому акцентує і керівник лікарні Тарас Василик: «Це для нас суттєва допомога, адже з чотирьох наявних у нас апаратів, до сьогодні був лише один із функцією підтримки вентиляції легень. Частина ускладнень, які викликає коронавірус, часто викликають морфологічні зміни у легеневій тканині, фізіологічні зміни легеневої системи в цілому. А з цим обладнанням ми можемо забезпечити нашим пацієнтам підтримку вентиляції легень та лікувати хворих на COVID-19».

За словами фахівців, в умовах пандемії забезпеченість лікарень засобами респіраторної підтримки є першочерговою необхідністю. Без апарату ШВЛ не обійдеться жодна лікарня, що має відділення інтенсивної терапії. Втім, із забезпеченістю, як відомо, не все так просто. Крім того, у зв’язку з пандемією потреба в цих приладах зросла, а ринок пропонує іноді не надто якісне обладнання.

Коротко про те, як серед безлічі пропозицій університету вдалося знайти те, що потрібно. «Два роки тому наш університет відгукнувся на пропозицію Київського заводу Ютас, який виготовляє сучасні дихальні апарати і взяв їхнє обладнання на клінічну апробацію, щоби згодом рекомендувати удосконалення, – розповідає професор ІФНМУ Іван Тітов. – Згодом наша кафедра анастезіології та інтенсивної терапії дійсно мала ряд побажань до розробників, всі вони були враховані, і саме цей апарат вдалося придбати нашому університетові» . За словами науковця Тітова, вітчизняний апарат «Uvent-М» або «Uvent-T» нічим не поступається технічними характеристиками швейцарським апаратам серії «Hamilton». До того, ж суттєва різниця у вартості. Якщо «Hamilton» – це від 1,5 мільйона, то український «Uvent» – це 600 тисяч.

Зауважимо також, що разом зі своїми колегами Іван Тітов розробив протоколи лікування коронавірусної інфекції, якими користуються сьогодні лікарі міста та області. Професор радіє, що за період апробації обладнання упродовж двох років багато інтернів та лікарів-анастезіологів пройшли навчання на кафедрі, і сьогодні добре володіють прийомами респіраторної підтримки, вміють налаштовувати їх на різних режимах вентиляції.

На базі міської клінічної лікарні №1 проходить інтернатуру Вікторія Ружило, одна з інтернів терапевтичного відділення. Дівчина каже, що поки не володіє навичками роботи з цим обладнанням, проте в разі необхідності обов’язково навчиться. «Наразі ніхто не може сказати про масштаби пандемії і наскільки вистачить сил нашим лікарям. Тому якщо доведеться, ми готові вивчити всі тонкощі спеціалізації лікаря інтенсивної терапії», — каже Вікторія і дещо тривожно говорить про непрогнозованість ситуації через надто несерйозне ставлення людей до карантинного режиму.

Керівник лікарні Тарас Василик відзначає відвагу інтернів, дякує їм за професійну допомогу і сподівається, що спільними зусиллями з колективом вдасться подолати коронавірусну інфекцію.

За словами лікарки-ординаторки, доцентки кафедри терапії і сімейної медицини післядипломної освіти Наталі Позур, їй ентузіазму в роботі додає те, що керівництво лікарні в багатьох питаннях прислухається до думки науковців університету, а злагоджена праця приносить добрі результати, як це сталося, приміром, із забезпеченістю лікарняних палат кисневою терапією.

Лікарі та науковці університету також дякують всім, хто дотримується заходів безпеки і просять не нехтувати правилами карантинного режиму.

Всім здоров’я! Подолаємо пандемію разом!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
22
25
27
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma