Відколи в Україні оголошено пандемію COVID-19, ІФНМУ перейшов на дистанційні форми освітнього процесу як на додипломному, так і післядипломному навчанні. Новітні напрацювання активно впроваджує кафедра фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб.

За сприяння керівництва університету та технічної підтримки компанії «Сандоз» науковці впроваджують у форматі вебінарів на циклах тематичного удосконалення новітні напрацювання щодо тактики ведення хронічних хворих із бронхолегеневою патологією (хронічний бронхіт, бронхіальна астма, ХОЗЛ, бронхоектази, туберкульоз легень) в умовах пандемії коронавірусної хвороби COVID-19.

«Найбільшу зацікавленість аудиторії викликав вебінар, присвячений розробленим нами на початку квітня рекомендаціям щодо діагностики та лікування вторинних бактеріальних респіраторних інфекцій на тлі COVID-29, — каже доцент Олександр Варунків. — Вони активно використовуються лікарями Прикарпаття після їх затвердження 7 квітня».

«Особливо цінним аспектом проведення вебінарів у пропонованому кафедрою форматі є широке залучення крім лікарів-курсантів тематичного удосконалення ІФНМУ широкого загалу лікарів зі всіх куточків України. Зокрема, у заході, що відбувся онлайн 14 квітня, взяли участь близько 1000 осіб, — розповідає доцент Галина Корж. — Наступні вебінари за участю наших слухачів та студентів шостого курсу, що освоюють цикли «Пульмонології і фтизіатрії» відбудуться 15 і 16 квітня. Це новий і швидкий доступ до сучасної інформації. Деякі акценти в ній змінюються швидше, аніж за цим може встигнути будь-яка друкована література».

«Наші напрацювання, що лягли в основу затверджених рекомендацій є наслідком поєднання науки і практики охорони здоров’я, — каже завідувач кафедри професор Микола Островський. — Ми ділимося власним досвідом ведення пацієнтів із коронавірусними пневмоніями, з якими, вже тепер проводячи ретроспективну оцінку, ми в клініці стикнулись десь 16-17 березня цього року. Дуже приємною є така довіра і консолідація для вирішення надактуального завдання сучасної ситуації. Мені випала честь систематизувати думки не тільки провідних фахівців нашої області, але й сусідів, з якими ми радимось і вміємо чути один одного, адже в складі авторів є обласні експерти спеціальності «Пульмонологія» департаментів охорони здоров’я Закарпатської, Львівської та Івано-Франківської ОДА. Напрацювання авторського колективу не лише відповідають напрацюванням стратегії ВООЗ та чинним наказам МОЗ України, але й дозволяють акцентувати увагу на особливостях лікування вторинних бактеріальних респіраторних інфекцій на тлі COVID-19 у медичних працівників».

«Ми як автори розробки вдячні за поради при їх написанні академіку АМН України Юрію Івановичу Фещенку та член-кореспонденту НАМН України Тетяні Олексіївні Перцевій за базові напрацювання стосовно особливостей етіології та резистентності бактеріальної флори при звичайних пневмоніях у медичних працівників, — зазначає професор Микола Островський. — Сподіваємось, що і наші матеріали принесуть користь в сучасному моменті роботи в умовах пандемії COVID-19».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma