Щорічно 18 травня у світі відзначають Міжнародний день музеїв. Івано-Франківський національний медичний університет може похвалитися одразу кількома музеями. А одним з них навіть можна пройтися віртуально!

Наймолодшим, музеєм в структурі університету є Музей історії розвитку медицини Прикарпаття. У ньому розташувались цінні медичні книги, раритетні експонати. Тут представлена історія університету з 1945 року, ще з інститутських часів. Зі стендів можна довідатися про заснування інституту, перших ректорів, завідувачів кафедр, деканів, тих персоналій, які були у витоках його створення. Концепція музею полягає у висвітленні важливих напрямів роботи: терапії, морфології, стоматології, фітотерапії, інших. Також тут є стенди про хорову капелу «Сурма». Фонди музею постійно поповнюються, тож і експозиція оновлюється новими експонатами.

У 2017 році на кафедрі українознавства і філософії відкрилась кімната-музей «Руської Трійці». Вона зібрала в собі велику колекцію експонатів. Окремий стенд присвячений лауреатам премії І. Вагилевича. Аналогів на Прикарпатті цей музей не має.

Діє в ІФНМУ і кабінет-музей колишнього ректора університету академіка Є.М. Нейка. Його відкрили у 2011 році на кафедрі внутрішньої медицини №1, клінічної імунології та алергології, яка носить його ім’я, на базі обласної клінічної лікарні. У музеї зібрано особисті речі академіка, численні грамоти, нагороди, премії.

Найдавнішим і, певно, найвідомішим серед музеїв ІФНМУ є анатомічний музей. Він створений ще у 1940-х роках, а кілька років тому отримав нове життя завдяки масштабній реконструкції. Діє при кафедрі анатомії. Тут зібрано понад пів тисячі експонатів. Тут не просто зібрали унікальні препарати людського тіла, а й зуміли поєднати анатомію з мистецтвом. Експозицію бачили не лише усі студенти ІФНМУ під час навчальних занять у ньому, але й тисячі іванофранківців, численні закордонні делегації, адже кафедра радо проводить екскурсії для гостей університету. До слова, у час карантину, музей все одно є доступним для огляду. Короткий віртуальний тур по ньому можна проглянути за цим посиланням.

Вітаємо усіх працівників музеїв! Зичимо здоров’я, натхнення та поповнення фондів новими унікальними експонатами!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
18
19
21
22
25
26
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma