Цього року вища освіта України змушена завершувати навчальний рік в умовах карантину. Через це екзамени в студентів прийматимуть в режимі онлайн. Як в ІФНМУ відбуватиметься державна атестація, розповідають представники ректорату і деканатів.

Державна атестація — завжди найвідповідальніша пора для університету. Цьогоріч вона особливо відповідальна. Вже 21 травня екзамени починаються на медичному факультеті, 29 травня стартують студенти медичного коледжу, 30 травня починає стоматологічний факультет, 1 червня — фармацевтичний факультет.

Виконуючи всі урядові постанови, а також рекомендації МОН та МОЗ, ректорат прийняв рішення про завершення навчального року дистанційно. Оскільки від Центру тестування ще немає графіку складання ліцензійних іспитів «Крок», в університеті вирішили почати з державних іспитів.

«Іспити проведемо з використанням платформи Teams, до якої мають доступ усі студенти і викладачі, — розповідає перша проректорка, професорка Ганна Ерстенюк. — Оскільки наші іспити є практично-орієнтовані, і частину завдань студенти виконували біля ліжка хворого або в навчально-практичних центрах університету, то цього разу екзаменаційні матеріали були адаптовані до нових умов».

За словами Ганни Ерстенюк, студенти працюватимуть із ситуаційними задачами із супроводом відео, рентгенограм, комп’ютерних томограм тощо. Екзаменатори працюватимуть в аудиторіях університету з дотриманням вимог безпеки, а студенти перебуватимуть вдома. Складено відповідний хронометраж, коли і який студент складає ту чи іншу дисципліну.

Декан медичного факультету професор Роман Яцишин розповідає, що аби відлагодити порядок складання іспитів, члени екзаменаційних комісій влаштовували своєрідні «рольові ігри», в яких хтось з самих викладачів виступав умовним студентом, і таким чином проводили пробні включення. Це допомогло виявити незручності та недоліки та, де можливо, внести корективи в процес.

Звісно, цьогорічна державна атестація сильно втратить від неможливості демонстрації студентами-медиками своїх практичних навичок. З іншого боку, як зазначають викладачі-екзаменатори, в нових умовах студенти зможуть краще показати свою теоретичну підготовку.

«Нові умови накладають додаткову відповідальність і навантаження, звісно, маємо хвилювання, щоб все вдалося, — підсумовує Ганна Ерстенюк. — Але ми завжди наголошуємо студентам, що ми є партнерами освітнього процесу, тому я впевнена, що спільними зусиллями екзаменаторів і студентів, відповідальним ставленням до цього ми успішно проведемо державну атестацію».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
4
9
13
14
15
16
17
23
25
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma