В Івано-Франківському національному медичному університеті 19 травня відбулась міжнародна науково-практична конференція «Сучасні напрямки удосконалення фармацевтичного забезпечення населення: від розробки до використання лікарських засобів природного і синтетичного походження».

Програма була настільки цікавою і насиченою. Ціла низка доповідей була присвячена питанням підготовки фахівців фармацевтичної галузі та їхньому професійному вдосконаленню. Професорка Національного фармацевтичного університету Алла Немченко презентувала доповідь про проблеми і перспективи підготовки фахівців з оцінки технологій охорони здоровʼя в світі та Україні. Актуальності підготовки фахівців з питань управління якістю для сучасних фармацевтичних організацій була присвячена доповідь професора НФаУ Вячеслава Лебединця. «Суб’єкти фармацевтичного ринку повинні мати результативно функціонуючі системи якості, — наголошує професор. — Для досягнення успіху фармацевтична компанія має вдосконалювати не тільки технології, а й систему управління. Це не модна примха, а вимога ринку. Де б не працювали наші випускники – всюди затребувані знання й уміння щодо стандартизації, оцінки відповідності, контролю й забезпечення якості лікарських засобів».

Професорка НФаУ Лідія Кайдалова поділилась досвідом безперервного науково-педагогічного розвитку у підвищенні кваліфікації викладачів фармацевтичних факультетів. Доцентка Запорізького державного медичного університету, докторка фармацевтичних наук Наталія Ткаченко розповіла про визначення передумов формування соціальної відповідальності у сфері професійного фармацевтичного навчання. Професорка ІФНМУ Ірина Купновицька представила доповідь про наукову роботу кафедри клінічної фармакології і фармакотерапії та її роль в освітньому процесі студентів.

Учасники презентували і свої фундаментальні наукові дослідження. Професор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Роман Лесик розповів про переваги та недоліки акцепторів Міхаеля як об’єктів для пошуку нових лікарських засобів. Професорка Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського Світлана Марчишин повідала про фенольні сполуки лікарських рослин, інтродукованих в Україні. «Фенольні сполуки, які проявляють ряд фармакологічних активностей, є важливими і необхідними для нормальної життєдіяльності організму людини, — говорить професорка. — Пошук і дослідження перспективних джерел цих речовин є актуальним та свідчать про необхідність інтродукції і вивчення ряду цінних лікарських рослин з метою створення нових вітчизняних лікарських засобів». Професорка Алла Ковальова із НФаУ детально розповіла як сучасні інформаційні технології допомагають у пошуку рослинних джерел біологічно активних речовин.

На темі академічної доброчесності зупинився професор ІФНМУ Андрій Грицик. А доцентка ЛНМУ ім. Данила Галицького Наталія Гудзь спільно із доктором фармацевтичних наук, старшим науковим співробітником Державного підприємства «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів» доповіли про оцінку коректності результатів аналізу кількісного визначення глюкози в розчинах для перитонеального діалізу. Доцентка НфаУ Вікторія Назаркіна розповіла про дослідження нормативно-правової бази у сфері забезпечення доступності ліків для населення. Новоспечена докторка фармацевтичних наук з ІФНМУ Мар’яна Федоровська представила аналіз підходів до аптечного виготовлення ліків у різних країнах світу.

Долучилися до події і професорка ХМАПО Вікторія Шаповалова та голова правління громадської організації «Всеукраїнська фармацевтична палата», член Міжнародної федерації фармацевтів Олег Клімов.

Окрім іменитих вчених свої наукові доробки представили молоді асистенти та студентська наукова молодь з Івано-Франківська, Києва, Харкова.

Організатори отримали чимало теплих відгуків про подію. Професор Андрій Грицик навіть назвав її «конференцією з науковою вечіркою». «Вважаю, що науково-практична конференція відбулася! Ірина Федяк блискуче провела науковий марафон, — зазначила професорка НФаУ Алла Ковальова. — Дякую за можливість спілкування з шановними і авторитетними колегами».

Натомість деканеса фармацевтичного факультету, доцентка Ірина Федяк щиро подякувала усім доповідачам, учасникам, симпатикам такої тривалої наукової наради. Особливо відзначила тих, завдяки кому вона відбулася — ректорат та відділ інформаційно-аналітичного забезпечення ІФНМУ, технічного помічника Любомира Гаврищука, який упродовж усього дійства був біля пульта, а також секретарів, які залишилися за лаштунками: кандидатку фармацевтичних наук Софію Свірську та доценток Марію Мельник та Анжелу Дмитрів.

Скориговану програму роботи конференції можна переглянути за цим посиланням. Сертифікати учасників можна завантажити за цим посиланням (файли в алфавітному порядку за прізвищем учасника). Збірник конференції можна завантажити за цим посиланням.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma