Цього року медична спільнота України відзначає День медичного працівника в умовах пандемії COVID-19. Ми розпочинаємо серію публікацій про роботу в боротьбі з пандемією студентів, інтернів, доцентів і професорів Івано-Франківського національного медичного університету. Першими розповімо про нинішні будні викладачів кафедри інфекційних хвороб та епідеміології.

На жаль, в Україні та світі продовжується зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію. У світі вже 8,6 мільйона підтверджених випадків COVID-19. Вже другий тиждень поспіль кількість нових хворих в Україні стрімко зростає. За два тижні статистика з 300-400 інфікованих на добу збільшилась до понад 900, ситуація вкрай серйозна. Нові коронавірусні антирекорди фіксують майже щодня. 19 червня в Уряді офіційно заявили, що починається друга хвиля цього захворювання.

Таку ж картину нині медики спостерігають і в Івано-Франківську. «У нас іде величезний ріст захворювання, і ми ще не прийшли до піку, — говорить завідувачка кафедри інфекційних хвороб та епідеміології професорка Олександра Пришляк. — На мою думку, не можна було послаблювати карантин. Якщо вже послабили, то необхідно запровадити контроль поліції, роботу з населенням і навіть штрафи. Наші люди виявилися неготовими до послаблення. Вони зрозуміли, що все скінчилося, але нічого не скінчилося, і цей вірус залишиться з нами назавжди. Єдине сподівання, що ми навчимося з ним співіснувати».

Наразі, ситуація в обласній клінічній інфекційний лікарні (ОКІЛ), яка є клінічною базою кафедри, є дуже складною. «Від 20 березня в нас іншої інфекції немає, лише коронавірус, — говорить доцент Олександр Бойчук. — Така ситуація вже четвертий місяць. В лікарні перехворіло 17 працівників. Тільки від першої хворої, яка до нас потрапила, заразилося сім працівників».

За словами доцента Бойчука, вірус, який потрапив до нас у березні, був надзвичайно агресивний. Зараз вже є гілки цього вірусу, які переносяться легше, а є й такі, коли люди згорають. Медики сподіваються, що з часом він ослабне, коли проходитиме через організми людей, тобто відбуватиметься пасаж. «Але є й інші точки зору, що він навпаки ще сильніше набере вірулентності і патогенності, — продовжує Олександр Бойчук. — Прогнозувати тут важко, бо цей вірус вражає і дихальну систему, і кровотворну, і серце, і нирки, і підшлункову, буквально все».

Наразі ситуація в ОКІЛ напружена. В реанімації постійно перебувають 10-11 хворих. Працівники кафедри долучаються до боротьби з пандемією, беруть участь в оглядах хворих, щодня обговорюють з лікуючими лікарями клінічні випадки.

Науковці-інфекціоністи ІФНМУ мають досвід боротьби з епідеміями. Так, у 1990-х роках доцент Тарас Кобрин брав участь у ліквідації епідемії холери в Миколаївській області, де він працював півтора місяці. «Ми маємо досвід роботи з особливо небезпечними інфекціями. З іншого боку, з холерою було простіше, бо вона не передається повітряно-крапельним шляхом, — говорить доцент Кобрин. — Коронавірус від нас уже нікуди не дінеться. Люди мають усвідомити, що перш за все треба берегтися самим, виконувати заходи дистанціювання, а не чекати, що їх потім мають рятувати медики. Можливість заразитися є будь-де. Тому маємо берегтися».

Керівництво ІФНМУ дякує всім, хто сьогодні на передовій добровільно і жертовно бореться за життя, і вітає всіх медичних працівників з професійним святом!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma