Добрі новини. Кафедра оториноларингології та офтальмології з курсом хірургії голови і шиї Івано-Франківського національного медичного університету отримала від благодійників систему отоакустичної емісії для забезпечення ранньої діагностики вад слуху.

Прилад закупили спільно Благодійна організація «Благодійний фонд «КОЛО»» та волонтерська група «ЛП-69» в рамках проекту «Почути світ». Вартість обладнання — 223 630 грн.

Прилад для реєстрації отоакустичної емісії — це автоматичний портативний аудіометр для обстеження слуху дітей різного віку, в тому числі новонароджених. Він дуже важливий, адже за статистикою, в Україні на кожну 1 тисячу новонароджених народжується п’ять дітей із дефектами слуху, із яких двоє мають вроджену глухоту.

«Коли глухоту виявляють у долінгвальному періоді, тобто до того моменту, коли дитина починає вимовляти перші звуки, тоді ефект від реабілітації стовідсотковий, — говорить завідувач кафедри оториноларингології та офтальмології з курсом хірургії голови і шиї, головний оториноларинголог МОЗ України Василь Попович. — Якщо цю реабілітацію проводити вже у післялінгвальному періоді, а це вже після трьох років, то дитина в такому разі здатна засвоїти 30-40 слів, не більше. Тому така реабілітація є досить умовною».

За словами Василя Поповича, Прикарпаття є одним з кращих регіонів України за рівнем реабілітації глухих та слабочуючих дітей. А ось раннього скринінгу тут не проводили, бо не було чим. Такий апарат прикарпатські медики отримали вперше, і це значно полегшить лікарям проведення діагностики. Наразі це є єдина можливість вчасно виявити будь-які відхилення.

«Цей прилад дозволяє робити діагностику і планувати подальше лікування практично з перших днів життя, — каже представниця ініціативної групи Ілона Поліщук. — Івано-Франківськ був фактично єдиним містом, в якому не було цього приладу. Тому саме з Івано-Франківщини ми починаємо наш благодійний проект».

За словами ректора ІФНМУ професора Миколи Рожка, такий апарат є великою допомогою для оториноларингологів, тому він не буде працювати виключно на кафедрі. Уже невдовзі ним тестуватимуть наявність слуху у новонароджених із груп ризику безпосередньо у пологовому будинку.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
5
6
7
8
9
10
11
12
14
17
19
20
21
22
28
29
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma