Днями в Івано-Франківському національному медичному університеті відбулась сьома польсько-українська науково-практична конференція «Екстрена допомога і медицина невідкладних станів. Питання громадського здоров’я та організації охорони здоров’я в Польщі та Україні».

Співорганізаторами події разом з ІФНМУ виступили Заклад екстреної допомоги Варшавського медичного університету, Служба екстреної манітарної авіації Польщі, Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Конференція проходила під почесним патронатом ректора Варшавського медичного університету професора Збігнєва Ґацьонга.

Через епідемічну ситуацію в світі вперше конференція мала форму онлайн-лекцій. Традиційно це була можливість обмінятися досвідом між експертами з Польщі та України. Багато лекцій були присвячені роботі бригад екстреної медичної допомоги та лікарняних відділень в час пандемії коронавірусу.

Незважаючи на онлайн формат, конференція пройшла успішно, вважає голова оргкомітету, завідувачка кафедри соціальної медицини та громадського здоров'я ІФНМУ, професорка Орина Децик. Участь у спілкуваніі взяли близько 300 учасників. «Акцент був на організаційних діях при пандемії COVID-19 в Польщі та Україні, — каже професорка. — На жаль, прогнози з COVID-19 песимістичні, адже в Україні порівняно із світом проводиться дуже мало тестувань, насторожує динаміка заповненості лікарень. Математичні моделі показують невеселі прогнози».

Польські колеги-науковці розповіли, як змінилися потоки невідкладних хворих у зв’язку із пандемією. Завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ІФНМУ, професор Іван Тітов розповів про забезпечення стартової респіраторної підтримки при COVID-19 в українських реаліях і можливостях. Професор кафедри терапії і сімейної медицини післядипломної освіти ІФНМУ Сергій Федоров торкнувся теми хвороб системи кровообігу та COVID-19. Надзвичайно актуальною була доповідь про роль інформаційно-комунікативних технологій в публічному адмініструванні мережі закладів охорони здоров’я в умовах пандемії COVID-19.

«З почутого ми дізналися, що в наших польських колег нині та ж сама головна проблема — спалах COVID-19, — зазначає професор Сергій Федоров. — В Польщі краще розвинута вертолітна служба екстреної медичної допомоги, яка дозволяє швидко доправити до стаціонару пацієнтів у критичних станах. Незважаючи на пандемію залишається велика частка пацієнтів з гострими станами, тому дуже важливо таких пацієнтів вчасно доставити до спеціалізованого шпиталю».

Другий день конференції був присвячений майстер-класам, які відбулися також віртуально. Це були майстер-класи «Розширені реанімаційні заходи в дорослих», «Первинний огляд травмованого потерпілого. Методи перекладання на ортопедичну дошку» та навчальний фільм «Тактична евакуація з зони загрози для життя».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma