Сьогодні, 29 жовтня, медична громадськість відзначає Всесвітній день привернення уваги до хворих на інсульт. За світовою статистикою, ця недуга є головною причиною інвалідності і посідає друге місце серед причин смерті людей після 40 років. Як розпізнати інсульт, а в разі необхідності зуміти допомогти близьким, розповідає завідувачка кафедри неврології та нейрохірурії ІФНМУ професорка Вікторія Гриб.

Що таке інсульт?

Інсульт розвивається внаслідок гострого, тобто раптового, порушення мозкового кровообігу. Якщо постачання крові обмежити, клітини в мозку починають відмирати. Без кровопостачання мозок гине дуже швидко – щохвилини незворотно втрачає близько 20 тисяч нервових клітин.

Інсульт – це наслідок хвороб та порушень в організмі людини. Найбільше поширені захворювання, які ведуть до інсульту, – гіпертонічна хвороба та атеросклероз.

Безжальна статистика свідчить, що третина пацієнтів з інсультом помирають.

Перші ознаки інсульту

Є чимало ознак наближення інсульту:

  • раптове перекошування обличчя, зміщення вниз кутика рота чи ока – асиметрія лиця;
  • слабкість або заніміння руки чи ноги, чи коли разом німіють обидві кінцівки – верхня і нижня;
  • раптове погіршення зору;
  • раптове запаморочення;
  • порушення вимови чи загалом мовлення;
  • порушення функції ковтання;
  • сильний головний біль, що супроводжується одним із перерахованих симптомів.

Такі зміни самопочуття можуть бути короткочасними, тому люди можуть не надавати їм серйозної уваги. Однак, зауважує Вікторія Гриб, треба звертатися до лікаря. Особливо не можна легковажити, якщо залишається виразна асиметрія обличчя, якщо «тягне» кінцівку або виникає порушення її рухливості, якщо почав «заплітатися» язик. «Медичною мовою, це відбулася транзиторна ішемічна атака. Продзвенів дзвіночок, що людина дорогою до інсульту. І буде він дуже скоро – як правило, в перші три місяці після таких змін», – пояснює професорка.

20201029insult

Перша допомога при інсульті

Якщо ви стали свідком ймовірного інсульту, найперше – викличіть швидку медичну допомогу. Важлива практично кожна хвилина. У лікарів є тільки чотири години на введення в організм тромболітиків, котрі рятують ділянку мозку, яка мала б постраждати.

Варто вкласти людину у зручне положення, на бік, поміряти тиск, якщо є можливість. Якщо є щось в роті – треба неодмінно дістати, щоби людина не вдавилась. Далі треба чекати на приїзд медиків, адже ще не відомо, який саме це може бути інсульт.

Чи існує профілактика інсульту?

Основа профілактики – здоровий спосіб життя та правильна культура харчування. На це варто звернути увагу як дорослим, так і підростаючому поколінню. Лікар радить змалку привчати дітей до правильного харчування. Також не забувати про фізичні вправи, щоби кров активніше циркулювала у тілі. Це прості правила можуть мінімізувати ризик розвитку інсульту та інші серцево-судинні захворювання у майбутньому.

Схильність до інсульту може мати вроджений характер. Сім’ї, в яких були інсульти чи інфаркти, обов’язково мають бути обстежені на предмет рівня холестерину. Якщо цього не робити, в організмі можуть розвинутись атеросклеротичні бляшки, які будуть наростати і перекривати кровотік. Однак, якщо стежити за рівнем холестерину та контролювати його медикаментозно, цю загрозу можна нівелювати.

Ризик інсульту зростає в рази після 60-65 років. Причинами можуть бути захворювання, малорухливий спосіб життя, зайва вага, а ще — зниження інтелектуальної діяльності. Натомість мозок потрібно тренувати для підтримки дієздатності, наголошує Вікторія Гриб. Найпростіше – вирішувати кросворди, можна читати і переказувати, вивчати щось напам’ять, взятися за іноземні мови. Активна інтелектуальна діяльність також знижує ризик розвитку інсульту.

Вікторія Гриб наголошує, що найкращим засобом від інсульту є профілактика. Завжди легше попередити розвиток захворювання, ніж боротися з його наслідками.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
15
16
22
24
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma