Нещодавно відбувся щорічний Конгрес анестезіологів України 2020. Уперше форум проходив у режимі онлайн. Участь у роботі Конгресу взяли близько 100 кращих лекторів з України, Великої Британії, Польщі, Ізраїлю, Німеччини, Франції, Італії, РФ, Білорусі та більше 3000 слухачів.

Традиційно в рамках роботи Конгресу молоді науковці, студенти та інтерни медичних закладів вищої освіти України представляють свої наукові роботи.

Студенти-гуртківці кафедри анестезіології та інтенсивної терапії цього року вперше представили п’ять наукових робіт. Їх високо оцінили провідні фахівці з анестезіології. Роботи також були опубліковані в матеріалах Конгресу на сторінках фахового медичного часопису «Біль, знеболення та інтенсивна терапія» (№3 (92)).

Надзвичайну зацікавленість і схвалення викликала робота студентів-гуртківців Юрія Мельника, Олександра Тітова та Олега Біласа «Оцінка інтенсивності післяопераційного больового синдрому за ANI-індексом у хворих після лапароскопічної холецистектомії», яку вони виконали під керівництвом доцента Світлани Мельник.

Значний обсяг іншої студентської наукової роботи виконали кращі гуртківці кафедри – Маркіян Прийма, Олег Лукашевський та Олег Білас. Упродовж цілого навчального року вони збирали цікавий матеріал. Зокрема, гуртківці вимірювали артеріальний тиск на плечі та стегні у 100 студентів та встановили цілу низку цікавих фактів. Отримані дані були представлені у доповіді «Порівняння артеріального тиску на плечовій та стегновій ділянках». До слова, робота має велике практичне значення, у тому числі у військовій медицині, коли вимірювання артеріального тиску за стандартною методикою неможливе через травматичну ампутацію, обширний опік, зону операційного поля, наявність зовнішньої металоконструкції тощо.

Упродовж останніх років студенти-гуртківці продовжують всебічно вивчати проблему шуму у багатопрофільному відділенні інтенсивної терапії. Цього року студенти Олександр Тітов та Олег Білас під керівництвом асистентів Романа Костирка та Ігоря Нестора встановили періоди максимального шуму, вивчали питання депривації сну у хворих, які перебували у свідомості, а також зафіксували швидке настання втоми у персоналу, наростання подразливості, розсіювання уваги та пильності, зниження швидкості реакції. Ця робота була виконана у співпраці з кафедрою фізіології за консультативної підтримки професора Наталії Воронич-Семченко.

«Все більше студентів випускних курсів цікавиться питаннями анестезіології та інтенсивної терапії, — зазначає завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії, професор Іван Тітов. — Саме для них, а також для лікарів-інтернів, щорічно проводиться ще один цікавий науково-практичний захід з міжнародною участю – МАК, Молодіжна анестезіологічна конференція «Тріщинські читання». У рамках форуму розглядається багато наукових та практичних аспектів екстреної та невідкладної медицини, медицини катастроф і, звісно, анестезіології та інтенсивної терапії. Гуртківці кафедри неодмінно візьмуть участь у роботі МАК і цього року, проте лише у on-line форматі».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma