Професор кафедри терапії і сімейної медицини Івано-Франківського національного медичного університету Сергій Федоров 18-й рік поспіль лікує і консультує хворих на базі кардіологічного відділення центральної міської клінічної лікарні (ЦМКЛ). З березня це відділення приймає хворих з підозрою на COVID-19. Про нинішні реалії він розповів Укрінформу.

Місць немає

За словами професора, в ЦМКЛ нині працюють п’ять відділень для хворих на коронавірус, і нині вільних місць там уже немає. Інші відділення, куди пацієнти, до прикладу, поступають з гострою хірургічною патологією, теж не захищені. Не відомо, чи поступає інфікований пацієнт, чи ні. Цікаво, що в інкубаційний період, коли коронавірус розмножується в організмі безсимптомно, людина з цією хворобою, на відміну від хворих на грип чи інші вірусні недуги, на другий-третій день може інфікувати інших. Тобто, є активним носієм COVID-19.

Непросте лікування

Коронавірус, з одного боку, є терапевтична патологія, а з іншого – інфекційне захворювання. Через те, що на другий-третій день за умови важкого перебігу хвороби приєднується бактеріальна флора й у хворих виникає вірусно-бактеріальна пневмонія, то лікування може проводити і терапевт. Інфекціоністів сьогодні не вистачає в усьому світі.

«Ми досі справлялись самі. На відміну від інших інфекційних захворювань, лікування COVID-19, особливо на початках, було емпіричним. Адже не було доказової бази, не було досліджень щодо ефективності тих чи інших препаратів. Тому ми більше звертали увагу на досвід інших країн, які раніше зустрілися з цією недугою, — розповідає Сергій Федоров. — Щодо лікування коронавірусної хвороби, то тут поки що важко щось говорити. Нині єдиним противірусним препаратом із відносною ефективністю є Ремдесивір. Його зараз застосовують у Європі, Сполучених Штатах Америки. В Україні його поки що немає, але ми сподіваємось, що з часом препарат буде і в нас. Його ефективність показали два клінічні дослідження з трьох. У нас наразі єдиним і найбільш ефективним препаратом вважають Дексаметазон. Його використовують для лікування гіперімунних і гіперзапальних реакцій. Це – другий препарат із доказової бази, який може зменшити тривалість перебування пацієнтів з коронавірусом у стаціонарі».

Ускладнення

Сергій Федоров розповідає і про численні ускладнення від коронавірусу: «Перше місце, яке страждає, – це легені. Тому виникає вірусна, а згодом – вірусно-бактеріальна пневмонія. А є ще серце, судини, кишківник. Тому ми часто бачимо, що коронавірус може проходити з проносом, з болем у животі. Вірус може зачепити підшлункову залозу. Тому в багатьох пацієнтів є підвищення глюкози в крові, що не обов’язково свідчить про цукровий діабет. Додам, що в пацієнтів з цукровим діабетом – коронавірус перебігає значно складніше. Є ще нирки, а тому може розвиватись гостра ниркова недостатність. Тобто, COVID-19 – це унікальний вірус, який проникає в усі клітини. Зовсім недавно помітили, що у повних людей, з ожирінням, ця хвороба перебігає складніше. Найбільш схильними до поганих наслідків від вірусу, до потреби в кисневій терапії під час хвороби, до штучної вентиляції легень є особи віком 65 років і старші. А також люди, які мають серцево-судинні захворювання, які перенесли інфаркт, інсульт, хворі з артеріальною гіпертензією і пацієнти, які мають проблеми з нирками».

Як уберегтись?

На думку професора Федорова, найкращий захист від коронавірусу — здоровий спосіб життя, бо він стимулює імунну систему. «Потрібно не забувати про здорове харчування, вітаміни, фізичну культуру. В плані профілактики сьогодні дуже важлива соціальна дистанція і захисні маски у громадських місцях. Звичайно, абсолютно вони не захищають, бо найкращий захист – це респіратори зі ступенем захисту «3». Але навіть зі звичайною маскою ризик захворіти – на 80% нижчий, ніж без маски».

Повну версію інтерв’ю можна почитати за цим посиланням.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma