Цукровий діабет нині є однєю із провідних медико-соціальних проблем у світі. Згідно з даними Міжнародної діабетичної федерації, кількість людей віком 20-79 років, що живуть з діабетом, у 2019 році складала 463 млн, а згідно з прогнозом, у 2030 році їх буде 578 млн, а у 2045 – 700 млн.

Ріст поширеності та значна частота ускладнень ЦД визначає серйозну медико-соціальну значущість і науково-практичну актуальність всебічного вивчення цієї проблеми.

Щорічно 14 листопада в Івано-Франківську за підтримки Івано-Франківського національного медичного університету, департаменту охорони здров’я ОДА, управління охорони здоров’я Івано-Франківська проводяться заходи до Всесвітнього Дня діабету. Сотні людей з діабетом щорічно мали можливість безкоштовно визначити рівень глюкози крові, виміряти артеріальний тиск, провести діагностику діабетичної стопи.

Як розповідає завідувачка кафедри ендокринології ІФНМУ професорка Надія Скрипник, цього року з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, в умовах карантину є обмеження в спілкуванні та масових заходах. Карантин вносить свої корективи в життя пацієнтів та лікарів.

Люди з цукровим діабетом під час світової пандемії коронавірусу COVID-19, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, входять до основної групи ризику важкого перебігу захворювання.

«У більшості медичних рекомендацій щодо COVID-19 наголошують, що цукровий діабет – це одна з категорій високого ризику захворювання, ймовірно, тому що дані китайських науковців показали підвищений рівень летальності у цієї категорії пацієнтів, — говорить Надія Скрипник. — За даними деяких американських вчених, наявність діабету 1-го або 2-го типу може збільшити ризик інфікування і смертності, інші ж вважають, що у пацієнтів з діабетом небільше шансів отримати COVID-19».

Проблема полягає у важчому перебігу коронавірусної хвороби після зараження. За даними ADA, люди з діабетом мають вищий рівень ускладнень і смертості від COVID-19, оскільки асоційовані з порушенням імунної відповіді, що робить їх більш сприйнятливими до інфекцій. Отже, менеджмент цукрового діабету передбачає хороший глікемічний контроль при маніфестації COVID-19.

Хворі на діабет – особливо з поганим його контролем – більш сприйнятливі до інфекцій, можливо, тому, що гіперглікемія може знижувати імунітет, порушуючи функцію білих кров’яних клітин. Контроль рівня глюкози є ключовим чинником, оскільки хороший контроль глікемії може сприяти зниженню ризику та тяжкості інфекції.

«В умовах, коли існують карантинні обмеження і загрози для імунітету, пацієнту слід поставитися до власного здоров'я з усією відповідальністю, — наголошує професорка Надія Скрипник. — Насамперед потрібно мати необхідні препарати, зокрема інсулін, пероральні цукрознижувальні препарати та бути на постійному зв'язку зі своїм сімейним лікарем або лікарем-ендокринологом. Це стане запорукою контролю цукрового діабету, допоможе досягнути цілі лікування – показника 7% глікованого гемоглобіну, тобто мати компенсований стан захворювання. За таких умов пацієнт зможе вести повноцінне життя навіть в умовах агресивного коронавірусу».

За рекомендаціями ADA, хворим на цукровий діабет з COVID-19, які знаходяться у важкому стані, слід призначати інсулін та відміняти пероральні цукрознижувальні препарати, зокрема метформін та інгібітори натрій-глюкозного котранспортера глюкози. Це стандартна тактика у пацієнтів, що знаходяться в критичному стані. Метформін може підвищувати рівень молочної кислоти, а інгібітори SGLT2 викликають гіповолемію, пригнічують метаболізм жирів і потенціюють ацидоз. Припиняється також введення аналогів глюкагоноподобного пептиду-1, які можуть викликати регургітацію, і піоглітазону, що супроводжується гіперволемією.

Українські науковці попереджають, що Covid-19 стане нормою життя на планеті. Тому, пацієнти з цукровим діабетом мають бути готовими до нових правил життя.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
6
7
8
9
11
14
15
18
21
22
25
27
28
29
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma