Нині, коли в Україні вирує епідемія COVID-19, до неї додається ще одна загроза — сезонний грип. Щороку в осінньо-зимовий час збільшується кількість респіраторних захворювань. Які прогнози і поради на цей рік, розповідає доцентка кафедри інфекційних хвороб та епідеміології ІФНМУ Оксана Кондрин.

«Сезонний грип, як і COVID-19, — це хвороби з повітряно-крапельним механізмом передачі, і вони уражають дихальну систему, — розповідає Оксана Кондрин. — Якщо простими словами, то переважно, коли є один сильний збудник, то інший не чіпає організм. Але ми живемо в такому періоді, коли збудники активно змінюються. Нинішній вірус SARS-CoV-2 взагалі є таким, що важко спрогнозувати, яка далі буде ситуація, чи буде домінувати якийсь вірус, чи одночасно два збудники будуть уражати людей. А може бути суперінфекція, коли один збудник торує шлях для іншого».

За словами доцентки, нині на перших етапах хвороби лікарю дуже важко розпізнати, з яким саме збудником він має справу, адже клінічні симптоми грипу і COVID-19 є схожими — інтоксикація, висока температура, загальна кволість, не дуже виражені катаральні зміни. І навпаки немає яскраво виражених симптомів, наприклад, червоні очі, нежить, кашель, як при корі.

За прогнозами фахівців, цього року в північній півкулі будуть циркулювати кілька штамів вірусу грипу, а саме Гонконг і Гуангдонг (тип А) та Пхукет і Вашингтон (тип В). І найкращим захистом від них є щеплення.

«У цьогорічній ситуації, вакцина від грипу є справжньою знахідкою, — переконана Оксана Кондрин. — По-перше, вона допоможе виключити грип у випадку захворювання. По-друге, вона викликає виражений і стійкий імунітет. Є групи ризику, які мають бути обов’язково щеплені від грипу. Це люди старші 60 років, вагітні жінки, а також жінки, котрі планують вагітність на сезон грипу, діти до двох років, люди з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом і зайвою вагою».

За словами доцентки, нині кожному дуже важливо бути виваженим і свідомим у своїх діях. «Якщо просять носити маску правильно, а не під носом і не на бороді, одягати її, коли заходите в громадський транспорт, магазини, то треба це робити, — говорить Оксана Кондрин. — «Мені не зручно», — це не причина. А зручно потім довго і важко лікуватися, і не знати, який буде ефект? Особливо це стосується груп ризику, а при COVID-19 і грипі вони є однакові. Якщо від грипу є ліки, то від COVID-19, на жаль, ще немає. Профілактика — це найголовніше, і маски є життєво необхідними».

«Здоров’я — це не таблетка і не крапельниця, а постійна праця над собою, — підсумовує Оксана Кондрин. — Навіть звичайні прогулянки на свіжому повітрі стимулюють захист від збудників, які потрапляють через дихальні шляхи».

20201118kondr2

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma