Врятувати крихітне немовля. Традиційно щороку 17 листопада відзначають Міжнародний день передчасно народжених дітей. Кожного дня лікарі Івано-Франківського обласного перинатального центру разом із науковцями ІФНМУ допомагають «раннім пташкам» вижити. Для порятунку крихіток необхідне сучасне дороге обладнання.

За 2019 рік в обласному перинатальному центрі народилося 366 передчасно народжених дітей. 22 з них мали вагу менше кілограма, 54 дитини мали вагу до 1,5 кг. Ці статистичні показники не зменшуються. Тож неонатологічне обладнання є вкрай необхідним.

Як кажуть медики, виходжування новонароджених дітей — це три «Т», темно, тепло і тихо. «Поява на світ передчасно народженої дитини є великим стресом для всіх, і для батьків, і для медичного персоналу, — говорить завідувачка відділення інтенсивної терапії Ольга Садова. — В момент народження в такої дитини незрілі всі органи і системи, і в нашому відділенні ми працюємо над тим, щоб вони нормально розвинулися. Для цього нам перш за все потрібна дихальна апаратура, інфузомати, та, звісно, кювези, відкриті реанімаційні системи, де створюються умови, схожі на ті, в яких дитина жила до пологів».

«Це надзвичайно ніжна категорія пацієнтів, адже вони мають дуже маленькі вагу і розміри, всі їхні органи і системи є незрілими, — говорить завідувач кафедри пропедевтики педіатрії, професор Зоряна Кочерга. — Тому нам дуже важливо мати спеціальне обладнання, наприклад, апарати неінвазивної вентиляції. Дітки, які велися з технікою мінімальних втручань, швидше стабілізуються і виходжуються».

Нещодавно в обласному перинатальному центрі відкрили відділення неонатального та постінтенсивного виходжування новонароджених. Це відділення єдине в західному регіоні, де доглядають за новонародженими, яких перевели з реанімації, коли їхній стан стабілізувався до такого, що не вимагає реанімаційних заходів. Крім того, в цьому відділені створені умови спільного перебування матері і дитини. «Ми продовжуємо слідкувати за цими дітьми, адже в них можуть виникнути проблеми з харчуванням і здоров’ям, — розповідає завідувачка відділення Ольга Кіршак. — Незважаючи на те, що дитинка вже самостійно дихає, вона все одно потребує ретельної уваги з боку медперсоналу. Для цього ми маємо спеціальну апаратуру для моніторингу стану новонароджених. Ми допомагаємо мамі, вчимося, як доглядати за цією дитиною. Найважливішим є нічого не пропустити».

Останнім часом адміністрація обласного перинатального центру приділяє особливу увагу потребам догляду за «ранніми ташками». «Передчасно народжені немовлята мають шанс вижити і бути здоровими не тільки коли є професійний догляд, але й професійне обладнання, — каже генеральний директор Івано-Франківського обласного перинатального центру Юрій Павлушинський. — За сім місяців нам вдалося досить багато зробити в цьому напрямку. Ми закупили тільки неонатологічного обладнання на 4 мільйони гривень. Це інкубатори, реанімаційні столики, лампи фототерапії для діток, апарати CPAP. Також провели тендер на 2 мільйони гривень для закупівлі іншого обладнання. Нині ми маємо найкращі в області умови для виходжування «ранніх пташок».

Надалі в обласному пологовому будинку хочуть створити повний цикл догляду за передчасно народженими дітьми. За словами Юрія Павлушинського, у найближчих планах — створення кабінету спостереження за «ранніми пташками». Там працюватимуть офтальмолог, невропатолог, масажист. Таким чином діти зможуть отримати допомогу не тільки протягом першого року життя, а й надалі.

Наразі серед потреб перинатального центру енцефалограф, апарат УЗД, датчики, контури до апарату ШВЛ, зволожувачі тощо. «Електроенцефалограф дозволяє реєструвати активність головного мозку дитини і, наприклад, вчасно виявляти судоми і швидко надати допомогу, — пояснює експерт з неонатології департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Тачинська. — Так само необхідний транспортний кювез з функцією CPAP, який дозволяє транспортувати дитину на дихальній підтримці з пологового залу до відділення інтенсивної терапії».

Медики дуже сподіваються на допомогу благодійників, адже усе це обладнання допоможе врятувати не одне життя і подарувати багатьом родинам щастя батьківства. Для цього є спеціальний рахунок.

Реквізити для допомоги

Комунальне некомерційне підприємство "Івано-Франківський обласний перинатальний центр Івано-Франківської обласної ради"
Код ЄДРПОУ 24687786
ІПН 246877809154
Юридична адреса: 76018, Івано-франківська обл., місто Івано-Франківськ, вулиця Чорновола, будинок 49
СФ- р/р UA743366770000026005052559196
в АТ "ПриватБанк", МФО 336677
Призначення: Благодійна допомога: "Допоможи передчасно народженій дитині".

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
5
7
8
9
10
11
13
15
17
19
22
23
24
25
27
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma