Доцентка кафедри інфекційних хвороб Івано-Франківського національного медичного університету Оксана Кондрин з початком епідемії COVID-19 консультує вагітних жінок в обласному перинатальному центрі й не полишає лікування хворих в обласній інфекційній лікарні. Лікарка розповіла кореспондентці Укрінформу про те, як змінюється і випробовує лікарів новий вірус, і як сьогодні працюють інфекціоністи.

Як зізнається Оксана Кондрин, яка має понад 30 років лікарського стажу, COVID-19 став для неї своєрідним викликом на фахову компетентність. «Вважаю, що ця хвороба є штормовим тестом на те, які ми фахівці, які люди, чи можемо одне одному прийти на допомогу. Сьогодні робота інфекціоністів є дуже важливою для людей, — розповідає вона. — На початку епідемії хворих на коронавірус лікували терапевти, кардіологи та інші фахівці. Знаємо, що в цей період навіть пластичні хірурги лікували хворих на COVID-19. Наші гінекологи написали звернення до ректора Івано-Франківського медуніверситету, щоб допомогли їм з інфекціоністом. Думаю, так само треба було зробити всім іншим стаціонарним відділенням ковід-лікарень, бо лише інфекціоністи знають нюанси подібних недуг».

З березня Оксана Кондрин вже консультувала вагітних жінок в обласному перинатальному центрі: «Там було чимало нестандартних випадків. Іноді доводилось змінювати випробувані схеми лікування. До прикладу, ми спостерігали жінку, в якої на другому тижні від початку хвороби вже не було гарячки, не визначався активний вірус, але цілком яскраво проявлялись ознаки дихальної недостатності. Гінекологи зупинились із призначенням лікування, бо в той час вважалося, що при коронавірусній інфекції гормональні препарати були заборонені. Втім, ми схилялись до думки, що тут вони необхідні. Порадилися з пульмонологом – і вирішуємо таки призначити гормональні препарати вагітній. А вже на другий день з’являється доказова інформація, що дексаметазон є добрим препаратом при лікуванні коронавірусної інфекції. Ось так цей COVID-19 випробовує лікарів».

Нещодавно стало відомо про появу так званого «британського» штаму COVID-19. Українські медики констатують, що новий коронавірус дійсно змінюється. «Здатність до мутацій властива всім респіраторним вірусам. Вірус втрачає свою агресивність. Оці його модифікації є менш загрозливими для життя людей, але дають можливість швидше поширюватись, — пояснює Оксана Кондрин. — Нині ми не госпіталізуємо хворих з легкими формами. У лікарнях перебувають лише пацієнти з середньою та важкою формами хвороби. Кожен другий у стаціонарі – це хворий із цукровим діабетом, серцевою або легеневою патологією. Хвороба протікає в’язко і дуже тяжко. Зараз увесь світ приходить до висновку, що COVID-19 – це довготривалий процес, який часто не закінчується навіть за місяць».

Повну версію інтерв’ю Оксани Кондрин кореспондентці Укрінформу можна прочитати за цим посиланням.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma