Нещодавно в Івано-Франківську почав роботу науково-соціальний проєкт RE:WALK. Студенти Івано-Франківського національного медичного університету працюють над профілактикою захворювань опорно-рухового апарату та привертають увагу до проблеми патологій стопи і хребта.

Re:WALK — це частина великої і цікавої громадської ініціативи — Seb&Co. Це платформа для медичних досліджень, яка налагоджує комунікацію між студентами-медиками, інтернами та лікарями міста. Її заснували студенти ІФНМУ під керівництвом завідувача кафедри травматології та ортопедії професора Вадима Сулими. Сьогодні в цій команді вже 10 молодих дослідників.

Учасники команди Re:WALK мають можливість працювати з сучасною подологічною платформою Sigma XL, яка здатна вимірювати 33 подологічних показника. Також вони планують дослідження мешканців Івано-Франківська щодо подологічної патології.

«Робота в проєкті Re:WALK дає можливість студентам реалізувати свій науковий потенціал, взяти участь у наукових конференціях, отримати навички для створення своїх проєктів, а також отримати нові знання з ортопедії», — розповідає професор Сулима.

Головна мета Re:WALK — профілактика захворювань опорно-рухового апарату (ОРА) в учнів молодших класів. Для цього буде відбуватися скринінг опорно-рухового апарату дітей (хребта та стоп). Юні дослідники вже підготували акцію з безкоштовного обстеження стопи, але дата її проведення залежить від карантинних обмежень. Тож ми повідомимо про це згодом.

«Хвороби опорно-рухового апарату є критичною проблемою сьогодення, — пояснює один із учасників ініціативи інтерн Владислав Красновський. — Остеоартрит, сколіоз, плоска стопа — є дуже поширеними патологіями. Але уявіть, що 10-хвилинного огляду достатньо для того, щоб виявити приховану хворобу у великої кількості зовні здорових людей. Тому ми хочемо щорічно обстежувати школярів і надавати рекомендації батькам. Наша мета, щоб через 20 років ці діти сказали «дякую» своїм батькам за вчасне звернення до лікаря. Крім того, ми будемо передавати вміння наступникам і студенти зроблять свій внесок у добробут людей Івано-Франківська».

Як зазначає координаторка проєкту шестикурсниця Юлія Філяк, така робота дозволить поширити інформацію серед мешканців Івано-Франківська про важливість діагностики патологій стопи та хребта, а також вчасно дати рекомендації батькам щодо профілактики та корекції виявлених захворювань. Крім того, отримані морфометричні та ортопедичні показники дозволять студентам зробити внесок у розвиток подологічної спеціальності в Україні.

Зазначимо також, що минулого року професор Сулима створив власний онлайн проєкт — OSTEON. Це перший україномовний телеграм канал з травматології та ортопедії від професора. Нині він діє в рамках ініціативи Seb&Co.

Ознайомитися детальніше з платформою Seb&Co, або, можливо, приєднатися до гурту активістів, можна за цим посиланням.

Зазначимо, що унікальний французький баропадометр Sigma XL Івано-Франківський національний медичний університет придбав позаторік. Його презентували в рамках відкриття університетського навчально-практичного центру баротензометричної діагностики стопи.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
13
14
15
20
21
22
25
26
28
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma