В Івано-Франківському національному медичному університеті діють чимало студентських організацій. Розпочинаємо серію публікацій про діяльність кожної з них. Наймолодша, проте дуже активна — Українська медична студентська асоціація (UMSA).

Українська медична студентська асоціація заснована у 2013 році та є частиною Міжнародної федерації медичних студентських асоціацій (IFMSA), яка має 67-річний досвід розвитку лідерських та професійних навичок майбутніх медиків.

UMSA вже реалізувала понад 350 успішних проєктів по всій Україні. Діє 16 локальних представництв, одне з яких організували місцеві студенти-медики. Природньо, що діє воно при Івано-Франківському національному медичному університеті.

«Кожен із напрямків роботи організації дає можливості для розвитку та здобуття навичок, необхідних для прогресивного професійного лікаря, — говорить засновник франківської UMSA-IF студент шостого курсу Богдан Дівнич. — Для мене особисто UMSA стала великим поштовхом як в особистому, так і професійному розвитку. Точно знаю, що навіть через 50 років я не забуду людей, з якими працював пліч-о-пліч та море емоцій, які вдалось пережити разом з ними. Це унікальний досвід».

В організації працює 6 комітетів:

• SCOPH - охорона здоров`я;
• SCOME - медична освіта;
• SCOPA - репродуктивне здоров'я та ВІЛ/СНІД;
• SCORP - права людини та мир;
• SCOPE, SCORE - професійний і дослідницький обмін;
• власний PR-відділ.

Франківська УМСА попри молодий вік вже завоювала авторитет серед студентів та довіру серед викладачів. Активісти організації створили та реалізовують чимало місцевих і національних проєктів, а охочих потрапити на їхні акції іноді в кілька разів більше, ніж місць у залах. Серед них:

MEDme — масштабний освітній проєкт для створення медичного захисту міста;
PsychoLab — тренінги в галузі психології і Mental health;
Challenging diseases — активності приурочені до днів боротьби з різними захворюваннями та їх профілактики;
Медичний волонтер — тренінги з надання домедичної допомоги формату BLS;
HBV Prevention — поширення інформації щодо профілактики та особливостей вакцинації від гепатиту В;
Кодон — вивчення нозологій у вигляді інтерактивних бесід з провідними спеціалістами медичної галузі у невимушеній атмосфері;
Клуб 20/80 — допомога студенту за допомогою психоаналізу усвідомити перші кроки для вибору своєї ідеальної професії;
My Medical English — курс із підвищення рівня володіння англійською, а також вміння говорити з пацієнтом та колегами грамотно, вільно і впевнено;
SAFER — інтерактивні лекції про репродуктивне здоров'я для школярів;
Арт-терапія — взаємодія студентів-медиків різних курсів з онкохворими та хворими на аутизм і ДЦП дітками;
Жестова мова — вивчити ази сурдомови.

У 2019 році на базі ІФНМУ відбулась IX Національна асамблея Української медичної студентської асоціації. Подія, яка тривала три дні, зібрала 173 учасники з усієї України. Цього року естафету керівництва організацією прийняла шестикурсниця Юлія Філяк.

Активісти радо приймають усіх студентів, які готові втілювати креативні ідеї та соціально важливі проєкти для розвитку університету, міста, країни.

Заявку на членство в ГО UMSA-IF можна подати за цим посиланням.

Про деякі успішні проєкти організації невдовзі розповімо детальніше.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
8
9
10
14
15
16
17
21
22
23
24
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma