Уже тиждень більше 30 студентів Івано-Франківського національного медичного університету працюють на контрольно-пропускних пунктах Прикарпаття. Під час 12-годинних чергувань вони встигають вчитися і навіть здавати модулі.

За словами проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи університету Тараса Кобрина, до університету звернулися з Івано-Франківської обласної державної адміністрації з проханням допомогти з чергуванням на блокпостах.

«Ми провели опитування серед студентів-інтернів і ті, хто виявив таке бажання, – подали у списки в облдержадміністрацію. З 21 лютого наші студенти почали чергування на контрольно-пропускних пунктах, — розповідає проректор. — Охочих було набагато більше, але це були й студенти з перших курсів. Однак вони не є ті люди, які могли б стояти на блокпостах і цим займатися. Тобто, ми старалися надати студентів, починаючи від 4 курсу і старших, плюс лікарі-інтерни».

Щоранку студенти ІФНМУ виїжджають на блокпости, які розташовані на межі Івано-Франківської області. Чергування триває з 9:00 до 21:00 години. Виїжджають по двоє, протягом чергування міняються і мають можливість по черзі відпочити. Власне за блокпостом закріплені чотири студенти. Працюють пари два дні через два, або й три через три. Домовляються про графік самостійно.

«Ми проводимо температурний скринінг у водіїв і пасажирів, — розповідає студентка шостого курсу, членкиня студентського профкому ІФНМУ Анастасія Нагірняк. — Поліція зупиняє автомобіль, ми підходимо і пропонуємо провести замір температури тіла. Якщо водій погоджується, ми міряємо температуру. Якщо бачимо підвищену температуру, тоді рекомендуємо звернутися до лікаря».

Якщо водій відмовляється міряти температуру, його не можна примусити. Це добровільна процедура. Серед водіїв і пасажирів трапляються люди, які скаржаться на відсутність нюху чи смаку, і питаються поради.

За тиждень чергувань студенти-медики вже мали справу з випадками, коли треба було надавати першу домедичну допомогу. «Один чоловік скаржився на погане самопочуття, боліло серце, тиснуло в грудях, віддавало в руку і була задишка, — розповідає Анастасія Нагірняк. — Ми надали йому першу допомогу, викликали «швидку» і передали бригаді медиків».

У цей же час працівники поліції виконують свою роботу — перевіряють документи, працюють в рамках своїх повноважень.

Під час чергувань студенти встигають і вчитися. «Знаю, що є хлопці, які мають бездротові навушники, і так слухають лекції, — каже Анастасія Нагірняк. — Часом навіть дистанційно здаємо модуль чи відповідаємо на парі прямо з блокпоста. Викладачі знають про це і з розумінням ставляться до студентів».

Роботу студентів-медиків відзначила обласна влада. «Щиро вдячний усім, хто проявляє свою громадянську позицію і робить свій внесок у боротьбу з пандемією. Поряд із діями влади зі збільшення ліжко-місць, із забезпечення медичних закладів кисневими точками та медикаментами, не менш важлива поведінка кожної людини. Адже дотримання карантинних обмежень, просвітницька робота, долучення до ініціатив, спрямованих на боротьбу з поширенням коронавірусу, допоможуть зберегти життя і здоров’я наших близьких», - дякує студентам голова Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Бойчук.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
19
20
21
26
27
28
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma