В Україні цього тижня почалася вакцинація від коронавірусу COVID-19. Одними з перших в Івано-Франківську щеплення отримали викладачі Івано-Франківського національного медичного університету, які безпосередньо працюють з пацієнтами, хворими на цю недугу.

 

Епідеміологічна ситуація в області останнім часом на вустах усієї України. А днями тести, взяті саме в Івано-Франківську, підтвердили циркуляцію в державі нового штаму COVID-19.

Як розповідає доцентка кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Оксана Кондрин, в клінічній практиці українські медики дійсно зауважували різну поведінку хвороби навесні, влітку 2020 року і зараз. «Ситуація дуже цікава. Справа в тому, що COVID-19 — це один з варіантів коронавірусів. Його попередники мають високу смертність, але не так активно поширюються. Проте нинішній вірус є першим, який так активно передається від людини до людини», — наголошує Оксана Кондрин.

Якщо на початках пандемії шпіталізовували пацієнтів і з легким перебігом хвороби, то сьогодні в лікарнях перебувають — тяжкі і дуже тяжкі хворі. «Як правило, це групи ризику, люди з цукровим діабетом, з хронічними патологіями серцево-легеневої системи, хворі після операцій на серце, — говорить Оксана Кондрин. —Сам по собі коронавірус важко лікується, часто доводиться коригувати лікування в залежності від стану хворого, а зараз ми спостерігаємо, що хвороба стала «в’язкою», вона розвивається довше, ніж це було минулого року. Відповідно, процес лікування є тривалішим».

Довший перебіг хвороби тільки ускладнить епідеміологічну ситуацію, збільшить навантаження на медичну систему і неминуче призведе до нових локдаунів. Тому медики закликають приєднуватися до кампанії з вакцинації населення. Наразі першими вакцинують саме медпрацівників. Одними з перших в ІФНМУ вакцинувалися працівники кафедри інфекційних хвороб та епідеміології.

«При гострому інфекційному захворюванні для організму єдиний шлях одужати — це утворити антитіла, імуноглобуліни, — розповідає завідувачка кафедри професорка Олександра Пришляк, яка днями вакцинувалася. — Спочатку це імуноглобуліни M, а за ними — імуноглобуліни пам’яті, тобто G. Вакцинація покликана створити в організмі власне оці імуноглобуліни G, які б до року тримали імунітет в організмі».

Для зміцнення імунітету важливий активний і здоровий спосіб життя, раціональне харчування, багате на вітаміни. Це допоможе підтримати імунітет. Але найважливіше в час пандемії — оберігатися. «Наразитися на інфекційну хворобу може кожен, — говорить Олександра Пришляк. — Те, як людина переносить цю хворобу, є дуже індивідуальним. Ми спостерігаємо за пацієнтами, збираємо, аналізуємо цю інформацію. Але потрібен час, щоб можна було узагальнити ці дані».

З початком вакцинації постало питання, а що робити тим, хто вже перехворів? Як зазначає Олександра Пришляк, їм теж треба вакцинуватися, але пізніше. «Такі люди захищені щонайменше пів року, а то й до року, — говорить професорка. — Раджу після шести місяців слідкувати за динамікою зниження концентрації імуноглобуліну G. Ті, хто перехворіли, так само підлягають щепленню, але не в першу чергу».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma