Школи і виші Прикарпаття знову працюють у дистанційній формі. Як у таких зберегти умовах поставу, здоровий хребет і добрий зір? Своїми рекомендаціями днями поділився завідувач кафедри травматології та ортопедії ІФНМУ професор Вадим Сулима і завідувач курсу офтальмології доцент Василь Капечук.

«Вплив комп’ютера і телефона на зір особливо є актуальним для дітей, у яких зоровий аналізатор тільки формується, — говорить Василь Капечук. — Є рекомендації, що дитина молодшого шкільного віку мала б сидіти за комп’ютером не більше однієї години на день. Але, на жаль, зараз цього досягнути неможливо, бо щодня вони мають багато занять онлайн. Тут варто робити перерви. Після години за комп’тером — 10-15 хвилин перерви. Можна й пів години. Треба переводити погляд з близької відстані в далину, щоб працював внутрішньо-очний м’яз».

«Дистанційне навчання безумовно є викликом для опорно-рухової системи, — говорить професор. — Тому організуйте робоче місце так, щоби поєднати його із зоною відпочинку. Дуже важливо, щоби шия була у прямому положенні, нехай буде жорстка опора під ногами і влаштовуйте перерви між заняттями кожних 15 хвилин. Також добре б присідати та бігати на місці, щоби уникнути напруження м'язів спини. А головне — не слід наказувати дітей за те, що вони не так сидять».

Усі поради лікарів-науковців можна послухати на відео-записі програми Суспільне Карпати.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma