У п'ятницю, 26 березня, на базі Івано-Франківського національного медичного університету відбулась науково-практична онлайн-конференція «Інноваційні технології в стоматології». Подія є складовою традиційного, вже десятого, Івано-Франківського стоматологічного форуму.

Традиційно форум об’єднує власне конференцію, а також стоматологічну виставку «Медвін: Стоматологія». Проте в ці дні вона стала неможливою через карантинні обмеження на Прикарпатті. Її перенесли на місяць і запланували на 27-29 квітня в традиційній локації — спорткомплекс ІФНМУ, вул. Целевича, 34. Плануйте свій час і приїжджайте до Івано-Франківська, щоб ознайомитися з сучасними розробками українських і закордонних виробників.

«Участь у конференції беруть лікарі, науковці, лікарі-інтерни і студенти з усієї України, маємо зареєстрованих учасників зі США, Канади, Великобританії, Ізраїлю, — розповідає завідувач кафедри ортопедичної стоматології професор Зіновій Ожоган. — Матеріали конференції пройшли перевірку на плагіат. Говоримо про усі галузі стоматологічної науки, а саме питання терапевтичної стоматології, ендодонтії, дентальної імплантації, ортопедичної стоматології, парадонтології тощо».

Загалом протягом конференції прозвучали 15 доповідей. Окрему увагу було приділено проблемам стоматологічної служби в Україні, а вони викликають велике занепокоєння у фахівців. «На жаль, стоматологічна служба в Україні практично розвалена, — констатує Зіновій Ожоган. — У людей немає можливості повноцінного отримання стоматологічної допомоги, бо все переведено на платну основу. Практично не залишилося жодних соціальних механізмів для отримання цієї допомоги». «На жаль, сьогодні в деяких містах уже немає стоматологічних поліклінік, немає повноцінної допомоги в районних центрах, не кажучи вже про сільську місцевість, — говорить ректор ІФНМУ професор Микола Рожко. — Найстрашніша ситуація в школах, останні дослідження показують страхітливу картину. Стоматологічній спільноті треба згуртуватися, відстояти галузь, щоб наші діти росли здоровими і отримували повноцінну медичну допомогу».

Велике зацікавлення викликала доповідь про особливості підготовки лікарів-стоматологів в університетах США доктора дентальної медицини Руслана Семчишина, який у 1996 році закінчив Івано-Франківську медичну академію, у 2017 році — стоматологічну школу Чиказького медичного університету, і нині працює за океаном. «Поступити в дентальну школу в США нелегко, хоча в той же час в країні є нехватка лікарів-стоматологів, — розповідає Руслан Семчишин. — Ці школи дуже переживають за підготовку своїх студентів, адже це є репутація всього закладу. Але перед навчанням у такій школі студенту необхідно закінчити чотири роки коледжу по хімії або біології. В підготовці стоматологів дуже великий наголос на практичну роботу, студенти мають усе в необмеженій кількості. Звісно, таке навчання є платним».

Найдовшу доповідь на конференції тривалістю аж годину мав професор Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика Павло Леоненко. Вона була присвячена концепції мінімальної втрати кістки на етапах видалення зубів. Професор відзначив чітку організацію конференції та велику кількість слухачів. «Я завжди із задоволенням беру участь в івано-франківському стоматологічному форумі, і дякую організаторам за можливість поспілкуватися. Дуже важливо продовжувати нашу роботу і обмін думками, — говорить науковець. — Сподіваюся, ми якомога скоріше подолаємо сьогоднішні виклики, і зможемо збиратися наживо, щоб обговорювати новий досвід, проблеми і досягнення української стоматології».

Загалом онлайн-трансляція конференції на YouTube-каналі ІФНМУ зібрала майже 4500 переглядів, відбулося близько 3000 унікальних заходів. У піковий момент конференцію одночасно переглядали 307 людей. Це ще раз доводить велику потребу лікарів, науковців і студентів у таких наукових форумах.

Пропонуємо також переглянути стендові доповіді учасників конференції:

Я.Р. Гуньовський. Дослідження стійкості до руйнування матеріалів базисів знімних протезів методом Акустичної Емісії

Ю.В.Редушко. Мікробіологічне обґрунтування диференційованого підходу до вибору адгезивних засобів для фіксації повних знімних пластинкових протезів

Ю.О. Слинько. Особливості стану зубних рядів у жителів м. Харкова

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma