Нещодавно судинні хірурги Івано-Франківського національного медичного університету та Івано-Франківської обласної клінічної лікарні провели унікальну гібридну операцію. Випадок був настільки складний, що, ймовірно, така операція була проведена вперше у світі.

Як кажуть медики, підтверджують таке припущення і хірурги США та Великобританії, які консультували українських лікарів на етапі підготовки й безпосередньо під час операції, повідомляє ОКЛ.

Аневризма внутрішньої сонної артерії – саме такий діагноз констатували лікарі у 53-річного чоловіка, який звернувся із надокучливим відчуттям пульсуючого отвору в ділянці шиї. «Аневризма – це послаблення судинної стінки, а її розрив призводить до фатальних наслідків, – пояснює завідувач відділення судинної хірургії Володимир Гінчицький. – Аневризма нашого пацієнта була ще й доволі великою, майже чотири сантиметри, а супутня патологія перешкоджала «йти» напряму до місця її розташування».

Втім, після ультразвукової діагностики, ангіографії та тривалих дискусій з європейськими колегами, наші лікарі взялися за операцію. Провели її успішно. Надалі чоловік перебуватиме під спостереженням лікарів, втім, уже має змогу повернутися до звичного способу життя.

«Бувають аневризми аорти, підколінних артерій, а сонних трапляються не часто, – пояснює судинний хірург, доцент кафедри хірургії післядипломної освіти Олексій Гудз. –  За 12 років нашої практики ми мали лише два таких випадки. Та й у світовій практиці не знайшли подібних описів. Тому ретельно планували кожен крок. Для нас важливо було поєднати всі технічні можливості».

«На жаль, 80% наших пацієнтів з артеріальною патологією звертається у запущених станах, тоді як закордоном працюють механізми скринінгів та профілактичні огляди. Наші пацієнти зазвичай їх ігнорують,  –  констатує завідувач кафедри загальної хірургії професор Іван Гудз. – Але ж проводимо техогляд машини, тож і власним здоров'ям не варто нехтувати...».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma