На базі бібліотеки Івано-Франківського національного медичного університету 19 травня відбулося засідання обласного методичного об’єднання бібліотек закладів вищої освіти Івано-Франківської області. Розмова відбувалася у віддаленому режимі, темою стала робота бібліотеки ІФНМУ в умовах карантину.

Життя всього світу в 2020 році змінив коронавірус COVID-19. Карантинні заходи були введені у всіх країнах, в різних галузях господарювання. Першими в групу ризику потрапили установи, робота яких пов'язана з їх масовим відвідуванням людей. Не стали винятком і бібліотеки.

Завідувачка відділу обслуговування бібліотеки ІФНМУ Світлана Ромашко розповіла про роботу свого відділу під час карантину. Особливу увагу доповідачка приділила обслуговуванню користувачів та культурно-просвітницькій роботі. Під час обмежувальних заходів це здебільшого відбувалося у віртуальному просторі. Так, зокрема, проводилися дні кафедр, віртуальні книжкові виставки різної спрямованості: медичної, правової, науково-популярної, соціально-пізнавальної. Працівники сектору культурно-просвітницької роботи та центрального читального залу робили і продовжують робити цікаві тематичні виставки-інсталяції. Бібліотекарі ІФНМУ показали колегам віртуальну презентацію про соціокультурну діяльність бібліотеки в умовах карантину.

Під час методоб’єднання відбулося засідання секції з питань формування та збереження фондів. Цього разу це був практикум про методику списання фондів, пошкоджених внаслідок аварій чи стихійного лиха.

Завідувачка відділу зберігання фондів Лідія Кобельська, яка виступила на засіданні секції, у своєму виступі наголосила, що бібліотечні фонди належать до необоротних активів бюджетних установ і мають певні особливості щодо обліку, списання та проведення інвентаризації. Однією з причин списання бібліотечних фондів є пошкодження внаслідок аварії чи стихійного лиха. Також доповідачка продемонструвала присутнім відеопрезентацію та розповіла про оформлення документації та увесь обсяг робіт щодо ліквідації наслідків аварії, яка сталась в бібліотеці ІФНМУ 26 жовтня минулого року.

В обговоренні взяли участь директор науково-технічної бібліотеки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Роман Пуйда, директорка наукової бібліотеки ІФНМУ Мирослава Татарин, директор наукової бібліотеки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Петро Гаврилишин.

Бібліотекарі, як і весь світ, сьогодні чекають якнайшвидшого завершення пандемії і повернення до звичного способу життя. Як було відзначено під час розмови, окрім виконання показників роботи, дуже важливими завданнями для бібліотек сьогодні є не допустити значного відтоку відвідувачів, частіше заявляти про себе і свої можливості, намагатися в наявних умовах праці робити все можливе, щоб до бібліотек завжди йшли користувачі різного віку і соціальних категорій, і щоб їм було цікаво і комфортно.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
24
25
26
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma