У ці дні на навчально-рекреаційній базі «Арніка» Івано-Франківського національного медичного університету відбувається інтегрований табір для дітей з порушеннями слуху та їхніх рідних.

За словами організаторки, голови громадської організації «Глухота не вирок» Ольги Заставної, такий інтегрований табір відбувається вже втретє. «Перший відбувся як пілотний проєкт, другий був у форматі обміну досвідом, а цьогорічний є інтеграційним, — розповідає Ольга Заставна. — До нього залучені дітки з порушенням слуху та їхні сім’ї. Ми тут маємо слухопротезованих та кохлеарно імплантованих дітей, і наша мета — досягнути інтеграції їх у соціум».

Загалом цього року в таборі беруть участь 16 дітей та їхні рідні. Програма реабілітації дітей з порушеннями слуху існує в Івано-Франківській області п’ять років. За цей час її ініціатори напрацювали великий досвід, розробили унікальні методики та впровадили найкращі міжнародні напрацювання.

Під час перебування в таборі діти мають заняття з логаритміки, арт-терапії, вправи на психомоторний розвиток, індивідуальні заняття. Завершальним етапом є казкотерапія в команді зі своїми рідними.

Два дні табору були присвячені навчанню батьків цих діток. Спікерами були, зокрема, психологиня Уляна Гаврилюк, спеціалістка моніторингу роботи систем кохлеарної імплантації Ніна Шепеленко, а також завідувач кафедри оториноларингології, офтальмології з курсом хірургії голови та шиї ІФНМУ професор Василь Попович, який розповів про особливості лікування гострого риносинуситу у дітей після кохлеарної імплантації.

«Ми проводимо цей табір наперекір викликам часу, — зауважує Ольга Заставна. — Адже наші діти не можуть чекати на закінчення пандемії. Чути життя вони мають навіть на карантині».

20210629arnika

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma