В івано-франківській галереї «Бастіон» 5 липня відкрилась благодійна фотовиставка студентки 4 курсу ІФНМУ Іванни Олійник. Мета — допомога передчасно народженим дітям.

Виставка, яка називається «Народжені, щоб жити» — це 21 репортажна фотографія з відділення передчасно народжених дітей Івано-Франківського перинатального центру. Іванна Олійник розказує, що вперше вона побачила такі світлини, які створили в пологовому будинку «Лелека» в Києві. Там місцева фотографиня знімає роди для всіх бажаючих породіль.

«Я побачила ці фото у блогерів, які є мамами. Вони мене дуже вразили, бо більше ніхто в Україні не займався такою ідеєю, — каже Іванна. — Робити фото діток після народження — це одне, а от зняти сам процес — це фантастика. Сльози мами, перші спроби тата взяти на руки... Я вважаю, що саме такі фото потрібно робити, хоч вони в нас ще й не дуже популярні».

За словами студентки, згодом виникла ідея зробити подібний фотопроєкт для івано-франківського перинатального центру з благодійною метою. «Це важливо, бо кожна з нас рано чи пізно буде мамою і може стикнутися з проблемою, що для її дитини просто не може бути потрібного обладнання, – говорить Іванна. – І своїм прикладом я хочу змінювати це та впливати, якщо є можливість».

Іванна також розповіла, що перед тим, як робити фото та оприлюднювати їх, вона обговорювала це насамперед з мамами передчасно народжених діточок. «Ми говорили з мамами, питали дозволу на зйомку, - зазначає фотографиня. - Вони погоджувались і були дуже раді, що зможуть стати частиною чогось такого, що зараз потрібно для наших дітей».

Цією виставкою університет розпочинає серію благодійних заходів, щоби допомогти зібрати кошти на апарат для реанімації новонароджених Neopuff, що забезпечить виходжування та повноцінний розвиток «поспішайок». Необхідна сума — 21 тисяча гривень. Номер картки для пожертв: 4149 6090 0495 2588 (Олійник Іванна).

20210705vystavka

На виставку завітали ректор Івано-Франківського національного медичного університету професор Микола Рожко, завідувачка кафедри пропедевтики педіатрії ІФНМУ професорка Зоряна Кочерга, представники Івано-Франківського обласного перинатального центру.

За словами завідувачки відділення інтенсивної терапії новонароджених обласного перинатального центру Ольги Садової, щороку через них проходять близько 350-380 немовлят. «З них 80 % – це передчасно народжені, – говорить лікарка. – У нас є позитивна динаміка в плані виходження діток, які народилися з вагою до кілограма, і вона покращується. З початку цього року у нас вже народилося близько 180 недоношених діток. Для того, аби їх виходжувати, потрібне спеціальне обладнання. Кошти, вилучені з виставки, підуть на закупівлю апарату для дихання – щоби передчасно народжена дитина зробила перший адекватний вдих. Один такий апарат маємо у родзалі, але ще один хочемо поставити в операційну. Адже більшість діток, які народжуються передчасно, – це ургентні ситуації».

«Коли ми з студентами відвідуємо пологовий будинок – відділення немовлят, відділення інтенсивної терапії новонароджених, для них це цікаво, для них це хвилююче, — каже професорка Зоряна Кочерга. — Дуже тішить, що студенти ніколи не залишаються байдужими. Прикладом цього є от ця от фотовиставка. Студентка сама фотографувала побачене і захотіла це побачене оприлюднити, щоб допомогти діткам і їхнім сім’ям».

Ректор ІФНМУ Микола Рожко наголосив, що університет постійно надає посильну допомогу лікарям-педіатрам, продовжує підготовку майбутніх педіатрів і всіляко підтримує цю спеціальність. «Перехожі будуть дивитися на ці фотографії і побачать, яка це проблема — виходити дитинку, яка народилася з вагою 500-600 грамів. Сьогоднішня виставка – це була ініціатива нашої студентки, і ми її підтримали», — говорить ректор. А ще Микола Рожко нагадав про щорічні благодійні лікарські балі в університеті, які проводить Європейська медична студентська асоціація. На них також збирали кошти на обладнання для недоношених дітей. Ректор каже, що попри минулорічну перерву у зв’язку з пандемією, ці традиційні бали відбуватимуться і надалі.

Фотовиставка в «Бастіоні» триватиме місяць. Після цього її планують перенести на територію Палацу Потоцьких.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
19
20
21
26
27
28
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma