У рамках українсько-французької Освітньої програми медичної співпраці з 16-23 жовтня доцентка кафедри внутрішньої медицини № 2 та медсестринства Тетяна Мергель разом зі студентами шостого курсу медичного факультету Марією та Олегом Синдунями пройшли стажування у столиці Франції Парижі.

«У Європейському Шпиталі ім. Жоржа Помпіду – Hôpital Européen Georges Pompidou – одному з найкращих французьких центрів у галузі лікування серцево-судинних та онкологічних захворювань нас привітно зустрів провідний спеціаліст Микола Мирошник, кардіолог департаменту неінвазивних методів діагностики, — розповідає Тетяна Мергель. — Неабиякий інтерес, захоплення та позитивні враження ми отримали від його ознайомчої лекції, на якій акцентовано увагу на навчанні щодо використання міжнародних настанов з ехокардіографічної візуалізації серця. Навчання ультразвукової діагностики у кардіологічному відділенні французької клініки проводиться на ехосимуляторах – дуже складних технічно комп’ютеризованих програмах та обладнаннях, які дають можливість детально аналізувати просторову геометрію серця, деформацію та циклічну динаміку його основних структурних елементів: стінок, порожнин, клапанних кілець та стулок, великих судин. Ми зібрали широкий спектр візуальної інформації, яка стосувалася новітніх технічних засобів, матеріалів, методик черезстравохідної ехокардіографії, Доплер-ехокардіографії, унікальності проведення ехокардіографії із застосуванням новітніх технологій. Також лікар поділився досвідом застосування ехокардіографа в окремих клінічних випадках, що було дуже цікавим, пізнавальним і необхідним, адже ми самі мали змогу спробувати вказану методику на ехосимуляторах».

«Особливе зацікавлення викликала пізнавальна екскурсія у відділення акушерства та гінекології шпитального центру Кошен (Cochin Port-Royal Tarnier), де ознайомилися із структурою та організацією роботи закладів, широким спектром і високим рівнем надання медичних послуг, — розповідає Марія Синдунь. — Висококваліфікований французький лікар продемонстрував фантоми вагітних жінок, на яких ми вчилися проводити УЗД як абдомінально, так і трансвагінально, за допомогою новітніх датчиків. Нам дуже сподобалось ставлення лікарів до вагітних жінок, породіль і самих новонароджених. Були також продемонстровані до- та післяродові палати з усіма зручностями для матері з дитиною. Дуже вразили ліжка-трансформери для роділь, на яких жінка без проблем має можливість сама вибрати зручне положення для народження малюка. Високий рівень догляду за новонародженим заслуговує на окрему увагу, а саме: температура води становить рівно 37° С, столики для повивання, переодягання, ваги – усе обладнано підігрівом. Тобто, наявні усі зручності та обладнання для забезпечення максимального комфорту мами з дитиною! Надзвичайно приємний персонал та атмосфера, яка там панує, вселяють надію на те, що і в нашій країні незабаром буде досягнуто високого рівня медичного обслуговування населення, а саме прекрасної половини людства — жінок».

Під час ознайомлення з роботою відділення ургенції клініки Антуана Беклера у Кламарі відбулась ознайомча лекція, у якій детально проаналізовано особливості надання невідкладної допомоги пацієнтам із дотриманням стандартів на всіх етапах. У рамках освітньої програми іванофранківці ознайомилися із найбільшою у світі колекцією із 4800 воскових муляжів хворих на шкірні захворювання у Дерматологічному музеї муляжів Клініки Святого Луї.

«Клініки такого класу відповідають всім вимогам новітньої клінічної медицини та є прикладом для всього світу в сфері надання медичних послуг, а тому це безцінний досвід для нас, адже ми завжди готові покращувати рівень знань, використовуючи досвід колег. Позитивним є те, що під час ознайомчо-освітньої програми вдалося напрацювати багато нових цікавих напрямків можливої майбутньої співпраці», – підсумовує Тетяна Мергель.

Медичні навчальні заходи органічно поєднувались із насиченою культурно-екскурсійною програмою. Приємні враження від поїздки не зіпсували суворі погодні умови.

Стажування реалізоване у межах проєкту, організованого  Асоціацією французько-української  співпраці в галузі медицини та фармації (ASFUDS) за сприяння Світової федерації українських лікарських товариств. Захід відбувався на клінічних базах університету імені Рене Декарта та університету імені Дені Дідро (Франція).

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma