На кафедрі мовознавства Івано-Франківського національного медичного університету відбувся майстер-клас з української мови для іноземних студентів 1 курсу 55 групи факультету підготовки іноземних громадян (спеціальність «Медицина») та їхніх викладачів. Тема була цікава і пізнавальна — «Я вмію готувати. Уживання знахідного відмінка».

Майстер-клас провела доцентка кафедри мовознавства, докторка філологічних науки Анна Ільків. На занятті були присутні член комісії з моніторингу якості проведення майстер-класів, а саме завідувачка кафедри професорка Світлана Луцак, викладачі кафедри.

Майстер-клас було зорієнтовано і на студентів, і на викладачів. Викладачі кафедри ознайомилися з методичною системою, що ґрунтувалась на поєднанні методу наслідування, методу стимулювання індивідуальної пошукової роботи та ілюстративного методу як найефективніших при вивченні запропонованої теми. Анна Ільків апробувала паритетну модель навчання «студент - студент», делегувавши функцію викладача окремим студентам. Для студентів викладачка поставила мету розвинути їхні комунікативні навички, підвищити мотивацію до вивчення української мови, вдосконалити практичні навички використання граматики, зокрема знахідного відмінка як типової форми об’єкта в простому реченні.

Перша частина заняття була присвячена розгляду соціокультурної лексики на тему «Їжа, продукти, страви». У другій частині майстер-класу було апробовано метод наслідування на основі презентації студентами національних страв. Індивідуальні проєкти студентів було використано і як аудіоматеріал, і як граматичний матеріал для подальшого текстового аналізу.

Під час майстер-класу відпрацьовувались практичні навички формулювання запитань і відповідей студентів у форматі інтерв’ю та бліц-опитування. Більшість іноземних студентів цієї групи завершили навчання на підготовчому відділенні, тому демонстрували доволі розвинені навички усного мовлення. У процесі навчання використовувався мультимедійний проєктор та відеоматеріали, підготовлені не тільки викладачкою, а й самими студентами. Відчувалась командна робота студентів та дружня творча атмосфера. Майстер-клас проведено на високому методичному рівні, заняття відповідає вимогам вищої школи України.

Окремо слід наголосити на використанні під час майстер-класу міжкафедрального підручника «Українська мова як іноземна» (Київ, Медицина, 2019). Його підготували працівники опорної кафедри мовознавства ІФНМУ. Книга спрямована на розвиток професійної мовленнєвої компетенції медика, тому оснащена аудіоматеріалами, записаними професійними дикторами й доступними за відповідним покликанням. Зараз підручник активно й успішно впроваджується в навчальний процес закладів вищої освіти України та отримує схвальні відгуки з боку викладачів і студентів. На сьогодні це єдиний базовий підручник на теренах України з навчальної дисципліни «Українська мова як іноземна» для англомовних студентів закладів вищої освіти Міністерства охорони здоров’я.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma