До Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом доцент кафедри ендокринології ІФНМУ Тамара Вацеба провела майстер-клас про використання новітніх методів контролю глікемії в лікуванні цукрового діабету.

Учасниками майстер-класу були студенти ІФНМУ четвертого та шостого курсів. У зв’язку із карантинними обмеженнями захід відбувся в онлайн форматі. Загалом були присутніми 47 осіб.

Тамара Вацеба науково обґрунтувала концепцію варіабельності глікемії як чинника серцево-судинних ускладнень, а також як один з важливих показників компенсації вуглеводного обміну у пацієнтів з цукровим діабетом. Викладачка представила напрацювання кафедри ендокринології за період використання методу безперервного моніторингу глюкози за допомогою пристрою iPRO2, придбаного за кошти ІФНМУ. Окрім того, було представлено новітні методи контролю глюкози Guardian Connect та FreeStyle Libre. Студенти переглянули відеозапис, на якому було продемонстровано встановлення цих систем моніторингу пацієнтам з цукровим діабетом 1 та 2 типів.

До виконання майстер-класу залучили студенток четвертого курсу Ангеліну Попель та Вероніку Леньо. Вони підготували детальні презентації з клінічними випадками пацієнтів, котрим було встановлено системи моніторингу глюкози. Студентки провели ретельний аналіз захворювання, обґрунтували необхідність моніторингу, представили отримані результати спостереження (графічне відображення глікемічного профілю, ступінь варіабельності, час в діапазоні цільових значень, в діапазоні високої глікемії та гіпоглікемії), а також провели аналіз даних та обґрунтували подальшу тактику терапії, враховуючи виявлені відхилення.

На заняття також запросили професорсько-викладацький колектив кафедри ендокринології. Проведення заходу перевіряла комісія, до якої увійшли проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, доцент Тарас Кобрин, завідувач кафедри патофізіології, професор Любомир Заяць, доцентка кафедри внутрішньої медицини №2 та медсестринства Галина Барила, методистка навчального відділу Галина Данів.

Як наголошує Тамара Вацеба, цей майстер-клас довів важливість використання систем моніторингу глюкози для профілактики ускладнень у хворих з цукровим діабетом, а також для збільшення тривалості та покращення якості життя людей з цією недугою.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
10
11
12
13
16
17
18
19
20
22
23
24
25
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma