Студент другого курсу Івано-Франківського національного медичного університету Остап Шийка взяв участь у Всесвітньому етапі конкурсу з нейронаук Brain Bee 2021. Інтелектуальні змагання відбулися в рамках віртуальної конференції Американського товариства нейронаук (Society for Neuroscience).

Цей конкурс проводиться у понад 50 країнах. Національні переможці щороку змагаються на міжнародному рівні. Через пандемію цьогоріч змагання відбувалось онлайн, а участь у ньому взяли національні чемпіони як 2020, так і 2021 років. Україну представляли переможці національного нейроконкурсу. Серед них і переможець 2020 року Остап Шийка.

Учасники відповідали на складні теоретичні питання, визначали структури на зображеннях препаратів мозку, встановлювали діагнози пацієнтів за відеозаписами та історією хвороб. Нарешті, фінальним етапом були відповіді на запитання перед журі з провідних науковців світу (Imre Vida, MD, PhD, Charite Institute, Germany, Paul Bolam, PhD, Oxford University, UK, Carol Mason, PhD, Columbia University, Charles Watson, PhD, Curtin University, Australia). У підсумку Остап Шийка зайняв четверте місце.

«Для мене цей конкурс був доволі складний, бо треба було поєднати його з навчанням в університеті. Мені допомогли заняття та додаткова література з анатомії, гістології, фізіології. Гадаю, це того вартувало, оскільки я отримав незабутні враження та досвід спілкування з дуже розумними мозкознавцями, — говорить Остап Шийка. — Радію, що потрапив до фіналу, бо це була дуже азартна й інтелектуальна гра, я познайомився з багатьма цікавими молодими людьми. Особливо цікавою була дискусія з професорами Оксфорда та Кембриджа».

П’ятірка кращих Всесвітнього етапу за 2020 рік виглядає так:

  1. Рахіл Патель, США.
  2. Ю Ченг Лім, Малайзія.
  3. Пітер Сусанто, Австралія.
  4. Остап Шийка, Україна.
  5. Мухаммед Ваттад, Ізраїль.

Остап Шийка є випускником івано-франківського ліцею №23 імені Романа Гурика. За свої успіхи в навчанні він був стипендіатом Президента України, а також Івано-Франківської міської та обласної рад.

Довідка

Конкурс International Brain Bee заснував професор Університету Меріленда (США) Норберт Мислінський у 1998 році. Він певен, що в майбутньому переможці цього змагання зможуть винайти лікування понад тисячі неврологічних і психічних розладів (офіційне гасло конкурсу: Building Better Brains to Fight Brain Disorders, Будуємо кращі мізки, щоб побороти розлади мозку).

Змагання підтримують найбільші світові наукові організації — Міжнародне товариство вивчення мозку (IBRO), Федерація європейських товариств нейронаук (FENS), Американська психологічна асоціація (APA), Американське товариство нейронаук (SfN), Альянс DANA й Асоціацією вивчення хвороби Альцгеймера (Alzheimer's Association). Організаторами змагання в Україні є Українське товариство нейронаук, ГО «Ноосфера» та Національний центр «Мала академія наук України» за підтримки Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця НАН України.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma