Шість тижнів студентка п’ятого курсу фармацевтичного факультету ІФНМУ, президентка Української фармацевтичної студентської асоціації (UPSA) Катерина Хмілевська була на фармацевтичному стажуванні у столиці Єгипту Каїрі.

Катерина працювала разом із фармацевтами з Єгипетської фундації клінічної фармації (EFCP). Вона відвідала фармацевтичний факультет Канадського університету в Каїрі, місцеві госпіталі та їх відділення клінічної фармації, лабораторії, центр клінічних досліджень, працювала над платформою Pharmascope, провела онлайн зустрічі із президентом Американського товариства фармацевтів систем охорони здоров'я (ASHP) та віцепрезидентом Європейської асоціації госпітальних фармацевтів (EAHP), спілкувалась з місцевими практикуючими клінічними фармацевтами щодо особливостей фармації в Єгипті.

«Я дізналась, як насправді працюють клінічні фармацевти і які тут є перспективи, адже в Україні ця галузь фармації мало розвинута, — ділиться враженнями Катерина. — За кордоном фармацевти працюють у лікарнях на рівні з іншими медиками. Професія клінічного фармацевта там має вагу. Лікар діагностує і лікує. Клінічний фармацевт призначає лікарські засоби і корегує призначення. Його роль важлива, якість наданих послуг підвищується, це зменшує навантаження на лікарів і додає ефективності загальному процесу. У лікарнях багато лабораторій. На жаль, у нас цього немає. У них більше розвинута клінічна фармація, ніж дистриб’юторська, як у нас. Щоби в Україні так відбулося, треба змінювати законодавство. У лікарнях мали б бути цілі відділи таких фармацевтів, натомість у нас працює один-два на велику лікарню».

Також Катерина Хмілевська розповідає, що зустріч зі студентами та адміністрацією Канадського університету в Каїрі відкриває можливість співпраці наших університетів та спільних наукових досліджень.

Стажування відбувалось англійською мовою. Наприкінці студентка отримала відповідний сертифікат від організації AIESEC.

Катерина Хмілевська завела чимало нових знайомств, а UPSA отримала нові можливості співпраці. Вже зараз команда UPSA працює над новими проєктами для студентів-фармацевтів всієї України. «Завдяки цьому стажуванню я зрозуміла, що треба якнайбільше таких активностей, тож буду намагатися їх організовувати для інших учасників нашої організації, — підсумовує президентка UPSA. — Такий досвід для менебув інформативним та корисним. Хочу, щоби інші також мали змогу поїхати і побачити все на власні очі».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma