4 січня світова спільнота відзначає Всесвітній день абетки Брайля. Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення про відзначення цієї дати у грудні 2019 року. Вона приурочена дню народження автора цієї абетки Луї Брайля.

В Івано-Франківському національному медичному університеті студенти медичного факультету освітньо-професійних програм «Медицина» і «Педіатрія» знайомляться із абеткою Брайля на практичних заняттях при вивченні дисципліни «Офтальмологія». Ширше систему Брайля вивчають студенти четвертого курсу освітньо-професійної програми «Фізична терапія, ерготерапія» при вивченні дисципліни «Фізична терапія, ерготерапія при захворюваннях органів чуття в офтальмології» та при проходженні переддипломної практики, зокрема у Вигодській спеціальній школі для дітей із вадами зору.

«Випускники медичного факультету, які опановують спеціальність «Фізична терапія, ерготерапія», працюють в тому числі дефектологами, тому курс офтальмології, зокрема, вивчення захворювань органів чуття є важливим предметом для майбутніх ерготерапевтів, — розповідає доцент кафедри офтальмології ІФНМУ Василь Капечук. — Спосіб порозуміння з таким пацієнтом відбувається через шрифт Брайля. Тож майбутні фахівці повинні розуміти особливості такої комунікації».

Луї Брайль і його абетка

4 січня 1809 року у Франції в сім’ї майстра шкіряної справи Сімона-Рене Брайля народився син, якого назвали Луї. Одного разу, граючись у майстерні батька гострим шилом, трирічний Луї поранив око. Почалося запалення, яке згодом перейшло й на друге око. В результаті до п’ятирічного віку хлопчик осліп.

У ті часи для незрячих було дуже мало можливостей, особливо отримати освіту, але батьки Луї хотіли, щоб він неодмінно вивчився. Хлопчик ходив у місцеву школу, хоч не мав змоги читати й писати, а міг лише слухати. Попри це, завдяки своїй прекрасній пам’яті він був відмінником.

У віці 10 років Луї почав навчатися в Національному університеті для незрячої молоді в Парижі, де став одним з кращих учнів. Молодий Брайль завжди прагнув більшого, йому хотілося отримувати знання з книг нарівні зі здоровими людьми. В ті часи незрячі користувалися книгами з рельєфно-лінійним шрифтом Валентина Гаюї. Але, на жаль, у бібліотеці спеціалізованого навчального закладу було всього 14 книг, а незграбний лінійний шрифт був незручним і важким для сприйняття.

В 1821 році до університету навідався колишній військовий Шарль Барб’є. Він був відомий своїм винаходом так званого «нічного письма» – кодом, що складався з дванадцяти тактильно відчутних крапок. Цей код дозволяв ділитися секретною інформацією на війні беззвучно та в темряві. Барб’є розповів про свій метод незрячим учням, серед яких був і Луї. Брайль не тільки вивчив тактильний код, але і вдосконалив його.

Шифр Брайля – це використання 6 крапок, які розташовано у 3 ряди і 2 стовпчики. До розширеної системи додано ще 2 крапки. Для того, щоб записати символи, треба мати спеціальну дошку і грифель. Для письма точки проколюють. За системою Брайля текст пишуть справа наліво, потім перевертають і читають зліва направо. Параметри випуклої точки у шрифті Брайля чітко прописані у державних стандартах різних країн. Використовується три розміри шрифту – великий, середній і дрібний.

Шестикрапковим шрифтом можна записати 64 символи, восьмикрапковим – 256. Великі і малі літери позначаються спеціальними символами перед потрібною буквою.

Зазвичай традиційний аркуш брайлівської книги розміром 23 на 31 см містить 25 рядків по 30 або 32 знаки.

Історичні факти використання абетки Брайля

  • 1837 - у Франції вийшла перша книга на абетці Брайля, що розповідала про історію країни.
  • 1878 - у Римі на міжнародному конгресі, шрифт Брайля був визнаний, як найзручніший спосіб читання та письма для незрячих.
  • 1924 - за системою Брайля почали друкувати книги в колишньому Радянському Союзі.
  • 2005 - ЮНЕСКО офіційно визнала систему Брайля життєво необхідною мовою спілкування, легітимною нарівні з іншими мовами світу.
  • 4 січня 2019 - вперше будо відзначено Всесвітній день абетки Брайля, заснований згідно резолюції Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй.
  • 2020 - поступив у продаж перший в історії смартфон для незрячих з системою алфавіту Брайля.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
10
11
12
13
16
17
18
19
20
22
23
24
25
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma