«Проблеми і перспективи педіатрії Прикарпаття очима молоді», — круглий стіл на таку тему організували на кафедрі дитячих хвороб післядипломної освіти. Аналізували наукову роботу здобувачів та ділилися досвідом закордонних стажувань.

Днями викладачі та здобувачі кафедри педіатрії післядипломної освіти презентували та аналізували результати  наукових пошуків молодих дослідників. Зокрема, йшлося про оптимізацію роботи, важливість публікацій за результатами наукових досліджень, критерії відбору пацієнтів у певні групи в рамках досліджень, академічну доброчесність.

Завідувачка кафедри дитячих хвороб післядипломної освіти, професорка Ольга Синоверська повідомила присутніх, що віднедавна в університеті  запрацювала лабораторія гемостазу, яка пройшла акредитацію, і що на її базі науковці мають змогу виконувати деякі дослідження. До слова, на сьогодні в університеті діє 10 акредитованих лабораторій.

Наукова керівниця окремих дисертаційних робіт, професорка кафедри пропедевтики педіатрії Зоряна Кочерга зазначила, що на світовому ринку мають бути конкурентоспроможні роботи, і що молодим дослідникам слід докласти для цього чимало зусиль. «Нам усім треба ще дуже багато працювати, дбаючи про наукові розробки достойного рівня, - говорить Зоряна Кочерга. - По-перше, дослідження повинні фінансуватися державою. По-друге, доступ до хворих в умовах реформи не є достатнім. Ну й перелік обстежень у лабораторіях все ще обмежений...».

Після підсумкових рекомендацій організаторка круглого столу і гарант освітньо-наукової програми «Педіатрія» Ольга Синоверська побажала здобувачам працювати на результат  й аналізувати проміжні етапи роботи разом зі своїми керівниками.

Цікавинкою заходу була представлена презентація про міжнародне стажування, з якого в середині грудня повернулися асистентки кафедри Анастасія Стефанишин та Христина Лазуркевич. Вони детально розповіли про можливості, що надає програма «House of Europe» для молодих науковців та лікарів, а також поділилися враженнями від організації роботи одного з найбільших польських закладів. «Ми потрапили у найбільший медичний центр Польщі, Інститут охорони дітей у Варшаві –  і він нас вразив, –  зазначила Христина Лазукркевич  - То були незабутні три тижні цікавої роботи в клініці: спілкування і практики з професіоналами, які закохані у свою роботу, занурення у світ найсучасніших наукових публікацій, найновіших методик діагностики та досвід їх практичного застосування, перебування у дружньому колективі. Крім того, цей заклад є найбільшим у світі дитячим центром пересадки органів, тож і в цьому напрямку було чимало цікавого».

Учасниці грантової програми розповіли про відділення-порадню для пацієнтів, які потребують ситуативного супроводу чи нескладної маніпуляції; про роль психолога, який щоденно працює з дітьми та батьками чи не в кожному відділенні Центру, про командну роботу лікарів тощо.

«Нас дійсно вразила злагоджена робота всіх лікарів Центру, а ще – рівень лікарських консиліумів, у яких ми також брали участь, – зазначила Анастасія Стефанишин. – На одному з таких обговорювали мутації...». Учасниця програми також розповіла про тижневе стажування у відділенні неонатології, яке вона пройшла в рамках програми.

«Потрібно вірити в українську медицину й у те, що зміни можливі», – кажуть стажерки, відповідаючи на запитання про ймовірні критерії відбору до міжнародної програми.

Детальніше про досвід і здобуті знання наших стажерок розповімо в одній з наступних публікацій.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma