В Прикарпатському обласному центрі служби крові нещодавно відбувся «Найтепліший день донора» — акція із здачі крові для пацієнтів онкогематологічного відділення з інтенсивною хіміотерапією Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні. Подію організував ДонорUA.

«Найтепліший день донора» у Івано-Франківську відбувся вперше. 26 донорів здали кров та принесли подарунки (книжки, розмальовки, канцтовари, пазли та настільні ігри) для маленьких пацієнтів. Їх одразу ж разом з довідками про кроводачі передали в лікарню.

Серед донорів були лікарі обласної дитячої клінічної лікарні, міської дитячої лікарні. Свій внесок зробив і лікар онкогематологічного відділення, асистент кафедри педіатрії ІФНМУ Петро Буяк, який нині також є здобувачем освітньо-наукової програми «Педіатрія».

«Долучайтеся до донорського руху у будь-який спосіб, бо життя людини — то найвища цінність, за яку варто боротися», — закликають активісти ДонорUA.

Довідково

Найтепліші дні грудня: щорічна ініціатива зі збору крові для дитячих онкогематологічних відділень ДонорUA. Побути Святими Миколаями — концепція «Найтеплішого дня донора».

Щоденно найбільшу потребу в донорській крові мають саме онкогематологічні відділення. Зазвичай в період новорічних свят кількість донорів зменшується через брак часу, передсвяткові турботи, канікули, подорожі тощо. Тому, відповідно, зростає дефіцит донорської крові та її компонентів. Але, на жаль, хвороби не знаю вихідних і відпусток, потреба в донорській крові нікуди не зникає.

Подія «Найтепліший день донора», що традиційно проводить ДонорUA у другій половині грудня біля дня Святого Миколая, покликана активізувати донорів поділитися кров’ю і подарувати надію на одужання маленьким пацієнтам з онкологічними захворюваннями крові. Географія проєкту збільшується, і в 2021 році ініціатива вже охопила сім обласних центрів: Київ, Дніпро, Одесу, Житомир, Миколаїв, Івано-Франківськ і Львів.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma