У четвер, 5 травня, у бібліотеці університету відбулося заняття з української мови для тимчасово переміщених осіб. Тема «Життя любить героїв», яка присвячена відомим українкам, була вибрана невипадково, адже у першу неділю травня українці святкують День матері.

На занятті зі слухачами мовних курсів говорили про відомих українок, які стали прикладом відданості, служіння та патріотизму для своїх родин та українства в цілому. Серед сучасних героїнь виокремили поетесу Ліну Костенко та командирку Медичного батальйону «Госпітальєри» Яну Зінкевич. Слухачі наголосили, що саме такі жінки на рівні з Анною Ярославною, королевою Франції, є великими українками, які внесли і продовжують вносити свій вклад в історію Батьківщини.

Після заняття працівники університетського відділу дозвілля влаштували концерт, приурочений Дню матері, на якому виступили талановиті студенти-медики та чоловіча хорова капела «Сурма» імені Богдана Волосянка.

Чоловіки, вбрані у вишиванки, подарували жінкам квіти і заспівали акапельно.

Було зворушливо і не обійшлося без сліз. Присутні говорили про відчуття єдності та піднесення… Пісню-гімн січових стрільців «Ой, у лузі червона калина» зал співав, стоячи разом з хористами.

«Я дуже зворушена талановитими виступами франківців. Важко стримувати сльози в такі хвилини, адже душевний і неймовірно красивий спів...», – поділилася своїми враженнями харків’янка Олена.

Наприкінці заняття слухачі курсів отримали пам’ятні сертифікати.

Зауважимо також, що у бібліотеці розміщена виставка картин викладачки кафедри мовознавства Ольги Баб’як. Полотна можна придбати. Кошти з продажу робіт авторка планує віддати на потреби ЗСУ.

 

Розмовляй українською, чуєш?

Обіцяй! Як не вмієш – навчись!

Бо пізніше про це пошкодуєш –

Вже не буде, як було колись.

Вже ніхто не дозволить нікому

В Україні вживати «язык».

Наші хлопці, вернувшись додому,

Не пробачать рашистський ярлик.

Розмовляй українською, чуєш?

Це ж не важко, це круто тепер!

Ти живеш, ти смієшся, працюєш,

Ну а хтось безневинно помер...

І якщо твоє ім'я Людина,

І якщо ти цінуєш життя –

Хай звучить з твоїх вуст солов'їна

Рідна мова – страждальна, свята.

(Оксана Павлик)

 

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma