Науковий гурток кафедри клінічної анатомії та оперативної хірургії підсумовує річну діяльність. На рахунку гуртківців – результати впливу коронавірусу на ефективність навчання студентів під час пандемії та інші цікаві дослідження.

Студентський гурток «Junior Surgeon» кафедри клінічної анатомії та оперативної хірургії  – один з найактивніших наукових гуртків університету. Так кажуть не лише гуртківці, але й представники Студентського наукового товариства (СНТ), що є організацією-наставником для активної молоді, яка розвиває студентську науку в університеті.

Нещодавно організатори СНТ провели 91 міжнародну науково-практичну конференцію студентів та молодих вчених «Інновації в медицині та фармації», у якій взяли участь також гуртківці «Junior Surgeon», а саме Юлія Скрипнюк, Марта Цибанова, Владислав Федорак та Володимир Гаврилко.

На Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт свої дослідження представили Таїсія Бороджаєва та Владислав Федорак. Студенти вивчали психоемоційний стан студентів ІІ курсу медичного та стоматологічного факультетів за період дистанційного навчання. Одним з його результатів є підтверджена стресостійкість, що допомагає студентам долати непрості виклики в умовах навчання-онлайн. До слова, ця наукова робота була представлена англійською мовою.

Володимир Гаврилко опрацював методику з виготовлення навчально-тренувальних тренажерів для роз’єднання та з’єднання тканин. Ця методика дасть можливість студентам оволодіти практичними навичками.  Ще одна робота Володимира  – спеціальні силіконові муляжі для навчально-практичного центру «Хірургічна техніка», які він виготовив разом із гуртківцем Василем Менюком. Викладачі кажуть, після відновлення навчання-офлайн студенти обов’язково на тих муляжах будуть практикувати.

зображення viber 2022 05 23 17 07 32 244

«У такий нелегкий час ми повинні згуртовуватися та робити усе можливе аби вистояти. Саме заходи науково-дослідницького характеру і є полем бою для нашої молоді. Це наша спільна можливість змінити світ на краще», – зазначає зауч кафедри, доцент Василь Кавин.

Як стверджують працівники кафедри, у результаті наукової роботи студенти поглиблюють свій потенціал, вчаться науковому мисленню та щоразу краще аналізують проблеми медичного характеру

«Упродовж семестру на кожне засідання студенти створювали презентації та доповіді за допомогою фахової літератури українською та іноземними мовами, презентували відеоматеріал з корисною та цікавою інформацією», – розповідає старостка гуртка Юлія Скрипнюк. Нещодавно Юлія також успішно представила університет на міжнародній конференції в Польщі на «Bialystok International Medical Congress for Young Scientists».

«Щороку науково-дослідницька робота студентів дозволяє розширювати горизонти знань та здобувати нові навички у напрямку медицини», – підсумовує завідувач кафедри клінічної анатомії та оперативної хірургії, професор Юрій Попович. –  Цей гурток дає студентам можливість відчути себе справжніми науковцями та подати свої знання у креативний спосіб».

Усіх охочих долучитися до команди гуртківців «Junior Surgeon» та вдосконалювати знання у теплій та дружній атмосфері запрошують доєднуватися. Нагадаємо, що на кафедрі діють елективні курси «Хірургічна техніка», «Техніка хірургічних маніпуляцій та невідкладних оперативних втручань», «Техніка типових оперативних втручань», «Сучасні хірургічні технології», де є можливість поглибити знання та практичні навички.

А ще тут полюбляють цитувати відомого хірурга, анатома та педагога Миколу Пирогова, якому належить  цитата: «Усяка школа славна не числом, а славою своїх учнів». Погодьтеся, ці слова дуже доречні з огляду на розвиток наукових гуртків та шкіл в цих непростих умовах...

зображення viber 2022 05 23 17 07 32 706

Подаємо також детальну тематику, яку представили гуртківці на засіданнях упродовж семестру:

1) Техніка інструментального в’язання вузлів.  Валерій Слободян.

2) Ушивання ран. Шви у хірургії. Павло Кошилович, Юлія Скрипнюк та Василь Велещук.

3) Невідкладні операції при асфіксії: конікотомія, трахеостомія, пункційно-дилатаційна трахеостомія.  Марія Федоришин та Юлія Ткачук.

4) Пункція плеври та перикарду. Торакоцентез, торакотомія.  Марта Цибанова.

5) Основи лапароскопічної техніки.  Іванна Скоропанюк, Тетяна Семон, Мирослав Любінець.

6) Ушивання ран тонкої та товстої кишки.  Віталій Ковалевський.

7) Формування анастомозу кінець в кінець, методики формування кукс. Ангеліна Візнович, Вікторія Янковецька та Софія Тарновська.

8) Проведення серединної лапаротомії. Пошарове ушивання рани. Післяопераційний догляд.  Володимир Гаврилко.

9) Поняття про судинний шов. Накладання судинного шва. Ксенія Іванишин.

10) Аневризма аорти та хірургічні методи корекції. Операція на сухожилках. Накладання сухожилкових швів.  Владислав Водославський.

11) Операції на судинах. Накладення протезу на судину.  Андрій Витвицький.

12) Вади розвитку нирок та методи їх корекції.  Христина Гафійчук .

13) Лапароскопічні операції та ендоскопія у стоматології.  Олег Страхоцький.

 

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma