Нещодавно на базі відділення пухлин голови та шиї Прикарпатського онкоцентру працівники кафедри онкології доцент Іван Костишин та асистентка Галина Гірна провели реконструктивну операцію пацієнтові з онкологічною недугою.

"Це була занедбана стадія раку кута рота, яка потребувала доволі складного оперативного втручання, – говорить онкохірург Іван Костишин. – Так, після підготовки ми взялися за багатоетапну реконструктивну операцію пластичного закриття операційного дефекту". Операція тривала майже п'ять годин і завершилась успішно.

Асистент кафедри онкології Галина Галина розповідає, що за минулий рік в Україні виявили 372 хворих на рак губи. Майже в половини прикарпатців, в яких діагностували цю недугу, рак виявили на пізній стадії. Одним з таких пацієнтів був 65-річний житель Франківщини.

Лікарі пояснюють, що у разі великого поширення пухлини хірургічне втручання має деякі ризики та може призвести до серйозних змін і дефектів обличчя. Тож такі операції не є частими для реконструктивної хірургії.

Враховуючи низьку чутливість пухлини до передопераційного курсу променевої терапії,   хірургічне втручання провели на другому етапі. Щоби усунути доволі великий, майже 15 -ти сантиметровий дефект,  лікарі одномоментно застосували пластику шкірно-фасціальним клаптем голови на судинній ніжці (поверхнева скронева артерія та вена).

photo 2022 06 30 11 45 01

Операція включала кілька етапів, зокрема широке видалення пухлини, виділення поверхневої скроневої артерії і вени, формування шкірно-фасціального клаптя голови та проведення його через підшкірний тунель жувальної ділянки та відновлення комісури рота і губ.

"Дефект шкіри голови ми відновили вільним клаптем шкіри живота. Приживлення відбулося первинним натягом і не мало ускладнень, – розповідає Іван Костишин. – Через два тижні після операції хірурги сформували оростому під місцевим знеболенням і хворий виписаний додому".

Лікарі підсумовують, що така реконструктивна операція дозволяє радикально видалити злоякісну пухлину, мінімізувати порушення мови, відновити попередній вигляд обличчя і самостійно харчуватися. За словами фахівців, надалі цю методику можна використовувати у воєнній щелепно-лицевій хірургії.

У команді хірургів також працювали анестезіолог Іван Касюк, анестезистка Тетяна Боровська та операційна медична сестра Надія Лутчин.

Вітаємо наших медиків та прикарпатця, який пройшов непростий шлях до одужання.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma