Для майбутніх вступників у медичні навчальні заклади є чимало змін. Про особливості цьогорічного вступу розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Ігор Сарапук.

 

Нові вимоги та правила

Вступна кампанія 2022 стартувала в умовах війни. Замість ЗНО абітурієнти складають мультипредметний тест, а навчальний рік на першому курсі стартуватиме дещо пізніше...

«У цьому році у зв’язку з війною замість зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) абітурієнти складатимуть так званий національний мультипредметний тест, – розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Ігор Сарапук. – Першокурсники приступлять до навчення дещо пізніше, така ситуація зумовлена певним строком подачі оригіналів документів для тих вступників, які виявлять бажання вступати за кошти фізичних та юридичних осіб».

В Івано-Франківському національному медичному університеті це буде відбуватися до восьмого вересня. Відповідно навчальний процес на першому курсі стартує орієнтовно з 15 вересня.

Однією з особливостей цьогорічного вступу є те, що випускники загальноосвітніх шкіл та  медичних коледжів, які мають результати ЗНО за попередні роки, починаючи з 2019 року, можуть використати їх на рівні з національним мультипредметним тестом.

До речі, цьогоріч, за рішенням Міністерства освіти і науки України, не враховується середній бал атестата.

 

Вибір є

В Івано-Франківському національному медичному університеті є п'ять спеціальностей: «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія», «Фармація,  промислова фармація», «Фізична терапія, ерготерапія». На останню спеціальність із цього переліку цьогоріч відкритий вступ у магістратуру.

Ігор Сарапук акцентує, що кожен вступник може подати не більше п'яти заяв на місця держзамовлення і не більше 20 на місця за кошти фізичних і юридичних осіб. «Конкурс досить значний – 8-10 вступників на одне місце державного замовлення», - зазначає відповідальний секретар.

Варто зауважити, що у зв’язку із війною зняли обмеження щодо другого і третього конкурсних предметів  на  лікарські спеціальності «Медицина», «Стоматологія», «Педіатрія».

Нагадаємо, що в минулі роки, аби вступити до вишу, із зазначених предметів абітурієнт повинен був мати результат не менше, ніж 150 балів.

 

Для вступників із територій бойових дій

Також серед особливостей цьогорічної вступної кампанії те, що деякі категорії абітурієнтів можуть вступати без складання національного мультипредметного тесту. Замість нього їм пропонують пройти усну співбесіду. «До першої категорії таких вступників належать інваліди війни, до другої – учасники бойових дій, до третьої зараховують абітурієнтів, яким РЦОЯО  не може забезпечити процес складання мельтипредметного тесту, зокрема, якщо унеможливлюють цю процедуру деякі медичні показання», – пояснює Ігор Сарапук.

Це стосується тих, хто зареєстрований і перебуває на території воєнних дій. Відповідно до цієї категорії вже є проєкт змін, які Міністерство освіти та науки України передало у Міністерство юстиції. «Ми чекаємо на ці зміни, щоби  оприлюднити їх уже безпосередньо в правилах прийому», – зазначає відповідальний секретар Ігор Сарапук. – Це уніфіковано та стосуватиметься  всіх закладів вищої освіти».

Зазначимо, що вище перераховані категорії вступників можуть складати національний мультипредметний тест (НМТ), а якщо немає такої можливості, – пройти індивідуальну усну співбесіду, яка передбачає ті ж самі предмети, що й НМТ.

Сертифікат НМТ універсальний, оскільки з ним абітурієнт має право обирати будь-який бажаний університет та будь-яку спеціальність.

Випускники з тимчасово окупованих територій зможуть вступати на бюджет до українських вишів, і вони матимуть так звану «квоту два», яка становить 10% від максимального державного замовлення.

На спеціальність «Медицина» ми запланували на разі 300 місць державного замовлення, на «Стоматологію» – 10, на «Педіатрію» – 25. Чекаємо на постанову Кабінету міністрів, де буде затверджене держзамовлення, після чого відбудеться  розподіл між навчальними закладами.

Ігор Сарапук зазначає, що, судячи із кількості дзвінків від майбутніх вступників, зацікавленість вступом до Івано-Франківського національного медичного університету доволі висока, як і в попередні роки.

«Завжди ми приймали в межах 1000 вступників в загальному, не враховуючи при цьому іноземних студентів, оскільки вони вступають, починаючи з кінця серпня і до першого листопада».

Далі буде...

 

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
24
25
26
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma