У п'ятницю, 29 липня, в рамках програми «Івано-Франківськ – місто героїв» відкрили анотаційну дошку пам'яті викладача ІФНМУ Юрія Чопика, який загинув у боях під Херсоном.

Із перших днів повномасштабного вторгнення Юрій Чопик став на захист країни та вже 26 лютого загинув неподалік Херсону. 

Герой російсько-української війни Юрій Чопик навчався в Івано-Франківській школі № 17 (нині – ліцей), тож на фасаді цього закладу встановили меморіальну дошку українському захисникові. 

Вшанувати пам'ять героя зібралося чимало людей. Поділилися теплими спогадами про нього рідні та близькі, серед яких  військовий Віктор Чопик, стрийко Юрія.Також колишні вчителі, наукова керівниця професорка ПНУ ім. В. Стефаника Інна Стражнікова, завідувачка кафедри мовознавства ІФНМУ професорка Світлана Луцак. 

«Юрій Степанович пропрацював на кафедрі 14 років, був відповідальним за цивільний захист..., – згадує Світлана Луцак. – Щоразу він зустрічав студентів і колег щирою посмішкою...».

Старший лейтенант Збройних сил України, ветеран АТО, у цивільному житті Юрій Чопик був доцентом кафедри мовознавства Івано-Франківського національного медичного університету, співавтором двох підручників, словника та чотирьох посібників з латинської мови. У його наукових планах була докторська дисертація. Він мріяв побувати в бібліотеці у Ватикані... 

«Невимовний сум... Війна забирає найкращих», – говорить ректор ІФНМУ професор Микола Рожко. Усі, хто знав Юрія Степановича, згадували його оптимізм, усмішку, що спішив жити та допомагав усім, хто того потребував. 

Юрій Чопик прожив недовге, однак яскраве життя. На заняттях зі студентами завжди жартував, любив неформально спілкуватися з ними. Підтримував добрим словом колег, уже будучи на службі, під час відпустки у 2021 році приходив на кафедру, навіть провів практичне заняття.... І з-поміж присутніх на події можна було впізнати студентів Юрія Степановича. 

«Я пишаюся своїм сином і знаю, що він оберігає нас із небес, – говорить матір Героя. – Ми повинні берегти світлу пам'ять про нього!» 

Ціною свого життя у цій жахливій війні Юрій Чопик захищав кожного з нас, рідну землю, своїх двох діточок, що залишилися без тата...

У квітні Указом Президента Юрія Чопика посмертно нагородили Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Пам'ятаймо наших Героїв! Світла й вічна пам'ять усім полеглим!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
5
6
7
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
24
25
26
27
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma